Palatul Toldalagi

12 iun.

Autorul: Orbán János
Secția Istorie
Sursa foto: Orbán János

Nu degeaba au glumit contemporanii pe seama faptului că în blazonul familiei Toldalagi ar trebui să apară o varniță și o grămadă de cărămizi. Contele László Toldalagi, asesorul Tablei Regești, a fost, într-adevăr, unul dintre cei mai pasionați constructori din Transilvania secolului al XVIII-lea. O mărturie strălucită a acestei pasiuni este palatul Toldalagi, primul palat nobiliar construit la Târgu-Mureș în perioada de dezvoltare urbanistică parcursă de oraș după sosirea Tablei Regești. Construcția a fost demarată în anul 1759, pe lotul nobiliar cumpărat de la Boldizsár Thordai în 1742. Într-o primă etapă, până în anul 1762, a fost construită aripa principală dinspre piață și o porțiune din aripile laterale, prin înglobarea unor clădiri deja existente. Aripa din spate a fost terminată în anul 1772, formându-se astfel curtea interioară, flancată, la nivelul etajului, de o loggie deschisă. Anexele gospodărești situate în curtea clădirii erau accesibile prin gangul din spate.

Proiectantul și supervizorul construcției a fost Johannes Luidor, maistru secund fiind Paul Schmidt (†1789), antreprenor care urma să devină în deceniile următoare un personaj cheie în construcţiile orăşeneşti. Toldalagi a acordat o atenție deosebită executării detaliilor artistice, invitând la Târgu-Mureș meșteri din alte centre meșteșugărești. Realizarea statuilor şi a detaliilor arhitecturale sculptate i-au revenit celui mai renumit sculptor din Transilvania acelor timpuri, Anton Schuchbauer, dar, alături de el, au activat şi meșteri din Gherla. Unele elemente ale interioarelor au fost executate de către meșteri din Sibiu și Sighișoara. Stucaturile fațadei principale și ale etajului au fost realizate de Romanus Lehr.

Eforturile comanditarului de a da locuitorilor unui oraș rămas în urmă din punctul de vedere al culturii arhitecturale un exemplu demn de urmat au avut rezultate: în următoarele decenii au fost construite mai multe locuințe ale nobililor și ale burghezimii orășenești. Însă, în ceea ce privește calitatea artistică, aceste clădiri nu au depășit niciodată nivelul palatului Toldalagi, motiv pentru care este justificat să-l considerăm o adevărată perlă a arhitecturii baroce din Târgu-Mureș. În prima parte a anilor 1940 în clădire a funcționat Banca Ardeleană S.A. Punerea în practică în 1942 a transformărilor plănuite de bancă, care ar fi afectat grav planimetria și aspectul baroc original al clădirii, a fost, din fericire, împiedicată de organele pentru protecția monumentelor și de evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial.