2,1 millió euró a mikházi régészeti park fejlesztésére és turisztikai hasznosítására

  • Home
  • Kutatás
  • 2,1 millió euró a mikházi régészeti park fejlesztésére és turisztikai hasznosítására
14 ápr

A Maros Megyei Tanács 2,1 millió euró értékű projektet nyert a Beruházási és Európai Projektek Minisztériumának Országos Újjáépítési és Ellenállóképességi Terv (PNRR) programjából a Maros Megyei Múzeum mikházi régészeti parkjának fejlesztésére és népszerűsítésére.

Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma által meghirdetett pályázaton a mikházi római castrum is megfelelt azoknak a kritériumoknak, amelyek alapján bekerült a turisztikai látványosságok helyreállítását és népszerűsítését célzó Római castrumok útvonala elnevezésű programba. A Római castrumok útvonala egyike annak a 12 turisztikai-kulturális útvonalnak, amelyek a országos reformprogram 11. pontja, a Turizmus és kultúra hatálya alá tartoznak. A projekt fő célja a mikházi régészeti park turisztikai potenciáljának fejlesztése.

A projekt határideje 2026.

Az elnyert projekt révén egy látogatóközpont és egy kutatóközpont épül a mikházi régészeti parkban. Ezek két újjáépített hagyományos népi csűrben kapnak majd helyet.

Az első központba múzeumpedagógiai terem, ajándékbolt és jegyiroda, valamint a mikházi régészeti ásatások során feltárt tárgyakat kiállító helyiség kerül. A Római Birodalom útvonalait és közlekedési eszközeit bemutató kiállítás is itt kap majd helyet. A látogatótér egyúttal a castrum védelmi elemeit bemutató és védő szerkezetként is szolgál majd.

A második épület, a kutatóközpont, egy műhelyt, valamint a tárgyak elsődleges restaurálására alkalmas kísérleti régészeti laboratóriumot foglal magába. Az emeleten irodák és vendégszobák lesznek. Az udvaron egy kísérleti füvészkertet és parkolóhelyeket alakítanak ki, egy már létező helyiségben pedig mosdókat a látogatók számára.

A két leendő központ mögött került felszínre a római kori erődítmény északkeleti tornya, amelyet egy fából készült rekonstrukció fog jelölni, és a védőfal vonala is látható lesz. A tornyot 2020-ban a Római Limeskutató Központ csapata tárta fel Pánczél Szilamér-Péter koordinálásával. A torony kiállítótérként és a római kori erődítmény egészének látványát előtáró kilátóként szolgál majd.

„Tekintettel arra, hogy Mikháza római kori lelőhelye a román kormány UNESCO jelölési listáján szerepel, a romoknak meg kell őrizniük hitelességüket és integritásukat. Emiatt minden beavatkozást nagy gonddal kell megtervezni és végrehajtani, a helyreállítási munkálatoknak visszafordíthatónak kell lenniük. Jelenleg a folyamatban lévő ásatások miatt a nagyközönség csak a római fesztiválon látogathatja a feltárt épületrészeket. Idén a fesztivál 10. kiadását 2022. augusztus 6-án, szombaton rendezzük meg” – nyilatkozta Ötvös Koppány Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum igazgatója.

 

A látogatók száma

A mikházi régészeti park évente mintegy 5000 látogatót fogad, akik a Római Fesztiválon, a Római Limeskutató Központ által szervezett egyéb rendezvényeken vesznek részt, vagy a TIME BOX pavilonokat látogatják.

A jövőben az évente Szovátára látogató körülbelül 700.000 turistából minél több látogatót szeretnénk a mikházi régészeti parkba vonzani az elnyert projekt segítségével, valamint a Maros Megyei Tanács és a Maros Megyei Múzeum terveinek összehangolásával, például a használatból kivont keskeny nyomtávú vasút vonalán tervezett kerékpárút kiaknázásával.

 

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *