A totális művészet megnyilvánulásai Romániában. Art Nouveau, Szecesszió, Sezession, Jugendstil című kiállítását.

  • Home
  • A totális művészet megnyilvánulásai Romániában. Art Nouveau, Szecesszió, Sezession, Jugendstil című kiállítását.

Július 1. és augusztus 28. között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában ismerhetjük meg a romániai szecesszió történetét. 

A Nemzeti Örökség Hivatala a stílus egyik legreprezentatívabb épületébe, a marosvásárhelyi Kultúrpalotába hozza el A totális művészet megnyilvánulásai Romániában. Art Nouveau, Szecesszió, Sezession, Jugendstil című kiállítását. 

A kiállítás a Szecesszió 2 projekt keretében készült, és egy nemzetközi jelentőségű stílus fejlődését mutatja be a mai Románia területén. Az ország legkülönbözőbb pontjain kidolgozott építészeti programokat tekinti át Aradtól, Temesvártól vagy Nagybányától Brassóig, Marosvásárhelytől és Kolozsvártól, Govorától, Borszéktől vagy Botoșani-tól egészen Brăiláig, Bukarestig vagy Calafatig. 

A kulturális élmények és történelmi felfedezések szerelmesei megismerkedhetnek a minden művészeti ágban megnyilvánuló stílus emblematikus szókincsével, és megtudhatják azt is, hogy a kiállítás hogyan illeszkedik a szecessziós stílus szimbolikus épületének, a marosvásárhelyi Kultúrpalotának a hangulatába. 

 

A Nemzeti Örökség Hivatalának partnerei a kiállítás létrehozásában: 

 

Maros Megyei Múzeum – Kultúrpalota: ÖTVÖS Koppány Bulcsú, igazgató; Szántó Lóránt / Fülöp Tímea, részlegvezető; Oniga Erika, muzeológus. 

 

Peles Nemzeti Múzeum: Narcis Dorin Ion, főigazgató; Mircea-Alexandru Hortopan, örökségvédelmi igazgató. 

 

Aquatim – Vízimúzeum: Ilie Vlaicu, főigazgató; Loredana Leordean, oktatási programok koordinátora.