Cercetările arheologice de la Filitelnic

29 oct.

Proaspăt întorși de la Biserica Luterană din Filitelnic, arheologii Muzeului Judeţean Mureş, în colaborare cu Asociaţia Arcus, ne prezintă o parte din rezultatele obținute.

Filitelnic este un sat atestat documentar pentru prima dată în anul 1342. Cel mai important rezultat al cercetărilor a fost identificarea în partea estică a bisericii gotice actuale a unei abside semicirculare timpurii, aparţinând unei prime biserici despre care nu avem foarte multe informații. S-au cercetat trei inhumaţii, fără inventar, aparţinând cel puţin la două orizonturi de înmormântare, unul aflându-se chiar sub zidul nordic, sub intrarea sacristiei bisericii gotice. Partea nordică a actualei biserici a fost construită parţial peste o biserică veche, însă zidul nordic al acestei biserici probabil se continuă în afara bisericii actuale – ceea ce ne indică că acesta a fost construit după înhumarea respectivă. S-a cercetat şi cripta situată sub sacristie, însă din păcate aceasta fusese deja curăţată înaintea noastră, în anii 1950 sau cel târziu în 1970.

Printre numeroasele intervenții ulterioare construcţiei bisericii, de altfel documentate în anii 1580, 1655 şi 1972, enumerăm: o groapă de mari dimensiuni săpată chiar în fața altarului și alte gropi săpate pe lângă zidul sudic, respectiv gropile de fundare ale stâlpilor de susţinere a bolţii de cărămidă a absidei. Astfel, aceste intervenții moderne au modificat interiorul bisericii și au avut ca rezultat distrugerea înhumărilor timpurii și a nivelurilor de călcare, reducând semnificativ informațiile necesare cercetării arheologice.

Text și fotografii: Ünige Bencze (coordonatorul șantierului arheologic) și Ștefan Vasilache (arheolog).

Sursa foto: https://www.siebenbuerger.de/

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *