Csütörtök a múzeumban #13

  • Home
  • Csütörtök a múzeumban #13

2021. október 28. | 17.00 | Tárlatvezetés a Ion Vlasiu Galériában és a Kultúrpalotában

Helyszín: a Múzeum Művészeti osztálya, Kultúrpalota, III. emelet

17.00 | román nyelvű tárlatvezetés a Ioan Vlasiu Galériában.
A tárlatvezetést Cora Fodor tudományos kutató, a Művészeti osztály munkatársa tartja.

18.00 | magyar nyelvű tárlatvezetés a Kultúrpalotában.
A tárlatvezetést Oniga Erika muzeológus, a Művészeti osztály munkatársa tartja.

A Ion Vlasiu Galéria újonnan kialakított helyiségében közel 50 festmény és szobor van kiállítva, mely egy válogatás a művész 96 alkotását számláló, a Művészeti Múzeumnak hagyott adományából. Így, a műveinek szentelt hely létrehozása egyben e nemes lelkű gesztusának kárpótlása. Ion Vlasiu szobrász, festő és prózaíró, a jelentős művészek csoportjának sokoldalú személyisége, kitűnt a kolozsvári Szépművészeti Iskola diákjai közül. Alkotásai igazolják rátermettségét, mellyel cserélte a kifejezés eszközeit: a vésőt, az ecsetet vagy a tollhegyet, nyitottságát a témák változatosságára és látásmódjának eredetiségét. A marosvásárhelyi gyűjteményben lévő tárgyak alkotói munkásságának kiteljesedett, érett korszakához tartoznak, mint például A parasztok álma, Ileana, Szemben az idővel, Földi paradicsom, Lélekmadár, Anyaság, Pár című alkotások, de létezik néhány rendkívüli munkája a pályakezdő időszakából is, mint a Szulamit és az Önarckép.
A Kultúrpalota esetében a tárlatvezetés a következő tereket öleli fel: Tükörterem, előcsarnok és lépcsőház, Kisterem, Nagyterem, Bernády György emlékszoba, Emil Dandea emlékszoba, Szecessziós terem, Modern Román Művészeti Galéria, Ioan Vlasiu Galéria, valamint az időszakos kiállítást.
A marosvásárhelyi Kultúrpalota a magyar szecesszió egyik legkiemelkedőbb alkotása, Közép-Európa legszebb szecessziós épületeinek egyike. A Kultúrpalota tervezői, Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti műépítészek a századforduló eleven, lüktető építészeti életének kimagaslóan aktív tagjai voltak. A Komor és Jakab tervezőiroda két olyan terve épült fel, mely Marosvásárhely arculatát ma is jelentősen meghatározza.

| Vissza