Atenție, se filmează! Ervin Schnedarek și cineamatorismul din Târgu-Mureș dintre anii 1950 și 1989
Expoziție temporară
Locație: Palatul Culturii, sala de expoziție de la etajul II.
Vernisaj: 29 august 2019, orele 18.00
Ervin Schnedarek (1920–2008) a fost un cineast autodidact care s-a instruit singur în lumea producției de filme în anii 1950 și a devenit legenda vie al cineamatorismului din Târgu-Mureș. Cunoștințele de operatorie și le-a însușit prin studierea unei camere de filmat de 16 mm, demontată de pe un avion de luptă. La începutul carierei sale a fost profesorul Școlii Proiecționiștilor de Filme din Târgu-Mureș, urmând să devină profesorul de fizică al Casei Pionierilor din Mureș, în cadrul căreia a predat tehnica de fotografie, film și animație. Odată cu organizarea Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Mureș a fondat în cadrul acestei instituții Cineclubul Mureș și Festivalul Ecranul Mureșean. Aceste cercuri și cinecluburi au făcut accesibile tehnicile de filmat înguste (8mm, 16mm), au devenit o alternativă de a învăța despre arta cinematografică, dar au constituit și o formă de socializare în perioada comunismului. După evenimentele din decembrie 1989 Ervin Schnedarek a fondat întreprinderea Studio 7 specializată pe producție de filme, iar popularitatea formateler video a dus la dispariția filmelor înguste.
Expoziția spune povestea lui Ervin Schnedarek și a cineamatorismului din perioada socialistă prin fotografii, obiecte, aparate și o selecție de filme.
Colecția de filme a fost digitazată și prelucrată de asociația Arhiva Audiovizuală din Transilvania, iar materialul a fost contextualizat printr-o cercetare bazată pe interviuri de tip oral history.
Organizatori: Asociația Audiovizuală Transilvană, Muzeul Județean Mureș
Curator: Blos-Jáni Melinda, lector universitar la Universitatea Sapientia.
Colaboratori: Dózsa Endre, Mira Marincas, Molnár Ferenc, Németh Szabolcs Előd, Orbán János, Tóth Orsolya, Török Ádám, Újvári Dorottya
Mulțumiri: familiei Schnedarek, Bálint Zsigmond, Erdélyi Lajos, Haáz Sándor, Hankó Attila Károly, Incze Péter, Keresztes Pál, Lakatos Róbert, Miholcsa Gyula, Simonffy Katalin, Szélyes Ferenc, Szőcs Edgár, Szőcs Tamás, Péter Margit, Puskai Sarolta, Toró Annamária
Parteneri: Universitatea Sapientia, Cluj Napoca, Muzeul Cineastului Amator
Realizat cu sprijinul: Fundația Communitas, Fondul Bethlen Gábor, Consiliul Județean Mureș