Am fost vizitați de elevii clasei a VII-a de la Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș, însoțiți de Bantta Annamária, profesor de desen.
După turul ghidat realizat de Erika Oniga, muzeograf la Secția de Artă a muzeului, i-am provocat pe micii artiști să se lase inspirați de tablourile expuse și să transpună în cuvinte sau în culori ceea ce simt ei privindu-le.
***
„Kardos Gy. 1886
Acest tablou este foarte frumos, cuprinde atât de multe emoții, încât este imposibil de descris în cuvinte. Fiecare figură are propriul stil, propria autenticitate, când privesc tabloul, acesta reflectă durere și dispreț în același timp. Este bogat în detalii și cuprinde multă emoție. Anatomia perfectă a figurilor, durerea și tristețea de pe fețele lor este pur și simplu înfiorătoare. Mâinile și fețele sunt perfecte, în timp ce privesc tabloul, se formulează multe gânduri și emoții în același timp, durerea, nu neapărat fizică, ci spirituală, mila de pe fețele celor doi bărbați îmbrăcați, multe întrebări sunt puse în același timp, nu numai celor doi bărbați, ci și privitorilor. Admir modul în care pictorul se joacă cu contrastele și cu lumina. Realismul este UIMITOR, ca o fotografie din zilele noastre. Este imposibil să desenez acest tablou, oricât de mult m-aș uita la el, este dificil chiar și să scriu despre el.”
(Birton Boróka Csenge, VII. D, Liceul Vocațional de Artă)
***
„Dragă Jenő Koszkol,
Dați-mi voie să vă spun despre toate lucrurile care îmi plac în acest tablou. În primul rând, vreau să-i spun acestui om minunat care a pictat această frumoasă operă de artă: Ei bine, dacă v-aș întâlni, v-aș întreba cum ați pictat această operă de artă? Serios, nu am cuvinte să vă spun, acest tablou m-a inspirat cu adevărat. Vă mulțumesc!”
(Májai-Varga Kriszta, VII. D, Liceul Vocațional de Artă)