A felújított Kultúrpalota felavatása

  • Home
  • A felújított Kultúrpalota felavatása
24 feb.

Befejeződött a „Marosvásárhelyi Kultúrpalota felújítása” elnevezésű projekt, és ebből az alkalomból a Maros Megyei Tanács és a Maros Megyei Múzeum meghívja Önöket a 2024. február 29-én, csütörtökön 19 órakor kezdődő avatóünnepségre a Kultúrpalota nagytermébe. Az eseményt a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia ünnepi hangversenye koronázza meg, a karmester Moritz Gnann (Németország), a szólista pedig az ukrán származású Roman Fediurko (Ausztria) zongoraművész lesz.

 

Az avatás nemcsak az építészet és a történelem ünnepe, hanem alkalom arra is, hogy felismerjük a kultúra szerepét egy társadalom fejlődésében. A rehabilitációval a végső cél az volt, hogy ne csak egy fizikai teret keltsünk életre, hanem hidat is építsünk a múlt és a jelen, a hagyomány és az innováció között.

 

A belépés ingyenes a Filharmónia jegypénztárában és az Eventbook online platformon történő helyfoglalással: https://eventbook.ro/music/bilete-concert-festiv-cu-ocazia-inaugurarii-palatului-culturii-reabilitat

 

A marosvásárhelyi Kultúrpalota A kategóriás műemléképület, amelyet a Maros Megyei Tanács a Regionális Operatív Program 2014–2020 által finanszírozott, „A Kultúrpalota felújítása” elnevezésű projekt keretében újított fel.

A projekt főbb eredményei a következők:

  • Teljesen felújították az épület főhomlokzatait, az összes külső nyílászárót, a főbejárati villamos berendezéseket, valamint a Megyei Könyvtár udvarának a kerítését.
  • Megjavították az épület tetőszerkezetét és a tetejét. A sérült cserepek, kúpcserepek és csúcsdíszek pótlására a Pécsi Zsolnay Vállalat által gyártott, eredetivel megegyező kerámia elemeket használtak.
  • Restaurálták a homlokzati fém díszítőelemeket és fémfeliratokat.
  • Restaurálták a külső kőelemeket és mozaikokat.
  • Javításokat végeztek a Megyei Könyvtár lépcsőházában.
  • A Tükörteremben felújították a belső burkolatokat, a falak, oszlopok és mennyezet eredeti díszítését helyreállítva, felújították a vászonképeket, a lámpákat, lambériát és a parkettát.
  • A koncertteremben megjavították az orgonát.

 

***

Maros megye a haszonélvezője a 2014-2020-as Regionális Operatív Program (POR 2014-2020) keretén belül finanszírozott „A Kultúrpalota felújítása” projektnek (SMIS kód 116264). A POR 2014-2020 Irányító Hatósága a Fejlesztések, Közmunkálatok és Közigazgatás Minisztériuma, a Közreműködő Hatóság pedig a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR Centru). A projekt összértéke 10.918.428,75 lej, amiből 6.076.895,95 lej vissza nem térítendő támogatható költség. A projekt 2017. június 14.-én kezdődött, kivitelezési határideje pedig 2025. március 31.

Általános célja a turizmus fejlesztése a történelmi műemlékek rehabilitációjával, ami hozzájárul az infrastruktúra és a szolgáltatások fejlesztéséhez, ezzel pedig a megye fenntartható fejlődéséhez.