A Román Csendőrség 1850–2020

  • Home
  • A Román Csendőrség 1850–2020
17 mart.

A Román Csendőrség 1850–2020 című kiállítás megnyitója

a Maros Megyei Múzeumban

 

A Román Nemzeti Történeti Múzeum a nagyszebeni ASTRA Nemzeti Múzeumkomplexummal, a Román Csendőrség Főfelügyelőségével és a Maros Megyei Múzeum  partnerségben megnyitja a Román csendőrség 1850–2020 című vándorkiállítást a Marosvásárhelyi Várban, az Avram Iancu utca 2. szám alatt található Történeti és Régészeti Osztály székhelyén. A megnyitóra március 25-én, hétfőn 13.00 órakor kerül sor, az eseményen részt vesznek a Belügyminisztérium képviselői, közéleti személyiségek, a helyi közösség tagjai és a történelem szerelmesei.

A Maros Megyei Múzeum a huszadik múzeumi intézmény Romániában, amely otthont ad a katonai témájú kiállításnak. Először a Román Nemzeti Történeti Múzeumban rendezték meg 2020. július 29. és november 8. között, majd Nagyvárad, Arad, Bodza, Temesvár, Târgoviște, Brassó, Resicabánya, Szatmárnémeti, Nagybánya, Călărași, Slobozia, Déva, Craiova, Konstanca, Tulcea, Beszterce, Csíkszereda és Máramarossziget városi, megyei és nemzeti múzeumi intézményeiben állították ki. Eddig több mint 40.000 látogató ismerkedhetett meg a román csendőrség történetével egy minőségi, kiegyensúlyozott és tárgyilagos kutatáson alapuló kiállításon, amely a fegyvernem történetét reprezentáló tárgyakat is bemutat.

A kiállítás a Román Nemzeti Történeti Múzeum, a nagyszebeni ASTRA Nemzeti Múzeumkomplexum, a Román Csendőrség Főfelügyelősége, a RoMilitaria Egyesület, a Maros Megyei Múzeum és a Sabin Motora Ezredes Maros Megyei Csendőrfelügyelőség közötti sikeres együttműködés eredménye.

A Román Csendőrség megalakulásának 170. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás célja, hogy megismertesse a nagyközönséggel a Románia újkori és kortárs történelmében jelentős szerepet játszó intézmény történetét. A Grigore Alexandru Ghica uralkodó által 1850. április 3-án fejedelmi rendelettel alapított román csendőrség az idők folyamán a polgárok biztonságának, jogainak és szabadságának őrzőjévé vált.

A kiállításon a Román Nemzeti Történeti Múzeum és a Román Csendőrség Múzeumának hagyatékából származó műkincsek és történelmi értékű tárgyak, kitüntetések, engedélyek, dokumentumok, fényképek, szakkiadványok, felszerelési tárgyak, valamint a „A nemzetek hőseik emlékének ápolása által élnek és válnak örökkévalóvá – Nicolae Iorga – a csendőrség hőseinek emlékére 1918–2018” projekt keretében készült számos egyenruha-utánzat lesz látható.

A látogatóknak lehetőségük lesz megcsodálni a Maros megyében egykor működött csendőrségi struktúrák tevékenységéről szóló fényképeket és vonatkozó dokumentumokat, amelyek a Maros Megyei Múzeum és a Román Nemzeti Levéltár Maros Megyei Szolgálatának gyűjteményéből származnak. Megtekinthetik a 70-es években belügyminisztériumi szinten szervezett különböző versenyek fényképeit és okleveleit is, amelyek Ioan Tașcă őrmestert és Calo kutyát ábrázolják. A katonai rangú német juhászkutya az 1973-ban készült „A szeplős” című sorozatban és a 3 évvel később készült „Nagyapa és két fiatalkorú bűnöző” című filmben való szereplése révén vált ismertté.

A kiállítás megvalósításában jelentős szerepe van Nicolae Adrian Alexe-nek, a nagyszebeni ASTRA Nemzeti Múzeumkomplexum muzeológusának, a román csendőrség egyik legnevesebb szakértőjének és a nagyszebeni ASTRA Múzeum által 2014-ben kiadott A csendőrök és a falusi milicisták című könyv szerzőjének.

A Maros Megyei Múzeum részéről a kiállítás szervezésében dr. Dorel Marc tudományos kutató vett részt.

A Román csendőrség 1850–2020 című kiállítás 2024. március 25. és április 30. között látogatható a Maros Megyei Múzeum Történeti Osztályán, keddtől péntekig 9.00 és 16.00, szombaton és vasárnap 09.00 és 13.00 óra között. Az utolsó belépés a látogatási idő vége előtt 45 perccel történik.