AUGUSZTUSI FILMJEINEK

  • Home
  • AUGUSZTUSI FILMJEINEK
09 aug.

Egy éve indult a Csütörtök a múzeumban

Ebből az alkalomból a Maros Megyei Múzeum és Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala négy rendkívüli filmvetítésre várja Önöket a Művész moziba minden augusztusi csütörtökön este 21:00 órától.

  • Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre @ Csütörtök a múzeumban#21, 2022. augusztus 4., 21.00 óra. Forgalmazó: Filmtett Distribution*
  • Alcarràs @ Csütörtök a múzeumban#22, 2022. augusztus 11., 21.00 óra. Forgalmazó: Bad Unicorn*
  • Pentru mine tu ești Ceaușescu@ Csütörtök a múzeumban#23, 2022. augusztus 18., 21.00 óra. Forgalmazó: Bad Unicorn*
  • Valan – Az angyalok völgye @ Csütörtök a múzeumban #24, 2022. augusztus 25., 21.00 óra. Forgalmazó: Filmtett Distribution**

*AP-12: 12 éven aluliaknak csak szülői felügyelet mellett ajánlott.

**N-15: 15 éven aluliak számára nem ajánlott.

A jegy ára 12 lej/vetítés. A belépőjeggyel a Néprajzi és Népművészeti Osztály kiállításai is megtekinthetők a Toldalagi-palotában, a nyitvatartási idő szerint.

 

***

  1. augusztus 4., csütörtök @ MŰVÉSZ mozi 21:00 Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

Rendező: Horvát Lili, 2020

HUN // romantikus dráma // AP-12 // 95’

Román felirattal vetített magyar nyelvű film.

Magyarország 2021-ben Horvát Lili második nagyjátékfilmjét jelölte Oscar-díjra. A film egy sikeres idegsebész, Márta történetét meséli el, aki szerelmes lesz, és ígéretes amerikai pályafutását otthagyva visszatér Budapestre, hogy szerelmével lehessen. Csakhogy utóbbi azt állítja, hogy nem ismeri a lányt.

Filmjéért Horvát Lili Dublinban elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat, a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon pedig az új rendezők versenykategóriában az Arany Hugo díjat.

Szinopszis

Márta, a 40 éves idegsebész szerelmes lesz. Maga mögött hagyja sikeres karrierjét az Egyesült Államokban, és visszatér Budapestre abban a reményben, hogy új életet kezdhet a férfival, akit szeret. De hiába várja a Szabadság híd pesti hídfőjénél, a férfi nem jön el a találkozóra. Márta kétségbeesetten próbálja megtalálni, de amikor sikerül, élete szerelme azt mondja, hogy még soha nem látta őt.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=Y-_BJ7qxba0

***

  1. augusztus 11., csütörtök @ MŰVÉSZ mozi

21:00 ALCARRÀS

Rendező: Carla Simón, 2022

Spanyol, olasz // dráma // AP-12 // 112’

Díjak: Arany Medve, Berlinálé 2022

Szinopszis:

A filmet a rendező családjának élete ihlette, és kizárólag 5 és 80 év közötti, nem hivatásos színészek bevonásával készült. A katalán Alcarràs régió egyik kis falujában élő Solé földműves család történetét meséli el.

A filmben megörökített év akár az utolsó is lehet, amikor a három generáció együtt szüreteli a barackot a családi gyümölcsösben. A területtel kapcsolatos új tervek, a fák kivágásának és napelemek telepítésének ötlete szakadást okoz a nagy, összetartó családban, a jövő bizonytalansága nyugtalanságot szül.

Előzetes: https://youtu.be/YbXHgx_Vjkc

***

  1. augusztus 18., csütörtök @ MŰVÉSZ mozi 

21:00 Pentru mine tu ești Ceaușescu

Rendező: Sebastian Mihăilescu, 2021

ROU // dokumentumfilm // AP-12 // 100’

Díjak: Legjobb dokumentumfilm, Transilvania IFF 2022; Best Central and East European Documentary Film, Best Cinematography, Ji.hlava, 2021; New Talent Award, DocLisboa, 2021

Szinopszis:

A fikció és dokumentumfilm határán mozgó Pentru mine tu ești Ceaușescu 15 és 22 év közötti, különböző háttérrel rendelkező fiatalokat állít a kamera elé, akik a fiatal, 1930-as évekbeli Nicolae Ceausescu szerepének eljátszására jelentkeznek, és megpróbálják megtalálni a tettei mögött rejlő motivációt.

A tizenévesek fikcióvá alakítanak egy sor hivatalos dokumentumot, és a fiatal kommunistához fiktív karakterként viszonyulnak, előítéletek nélkül, jellemét a kereskedelmi filmek kliséin keresztül, saját szenvedélyeiknek megfelelően értelmezik.

Most, amikor a közösségi média ugyanarra az 1930-as évekbeli csillogásvágyra épül, a film az új nemzedék portréját, a múlt örökségének képét tárja elénk.

Előzetes: https://youtu.be/8Er2xhW_A2E

***

  1. augusztus 25., csütörtök @ MŰVÉSZ mozi

21:00 Valan – Az angyalok völgye

Rendező: Bagota Béla, 2019

HUN // thriller, dráma // N-15 // 98’

Román felirattal vetített magyar nyelvű film.

Szinopszis:

Péter (Krisztik Csaba) rendőr, és néhány brassói lánykereskedő után nyomoz, nagy erőkkel próbál minél több lányt megtalálni. Minden megmentett lányban a nővérét, Julit látja, aki 22 évvel ezelőtt, a romániai forradalom zűrzavarában tűnt el szülővárosukból, Valanból. Egy telefonhívás hatására Péter kénytelen visszatérni Valanba, hogy megtudja, hogy a hegyekben talált holttest a Julié-e. A nyomozás egy igazi időutazás, amelynek során nemcsak a városban elkövetett szörnyű bűntényekkel, hanem saját démonaival is szembesül. A film világpremierje a 2019-es Varsói Filmfesztiválon volt.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=E8F35d9blzM

***

Töltse szabadidejét a Maros Megyei Múzeummal, és ünnepelje a nyári estéket négy különleges moziélménnyel!

Next Post

Paulinii