Az Atrium Musei Egyesületnek és a Maros Megyei Múzeumnak a 2023. évi Forgatag keretében megvalósuló családi programja

  • Home
  • Az Atrium Musei Egyesületnek és a Maros Megyei Múzeumnak a 2023. évi Forgatag keretében megvalósuló családi programja
25 iul.

A Maros Megyei Múzeum várbeli épületében a Forgatag ideje alatt három kiállítás lesz látogatható: a BarabásiLab, a Korok, elitek és fegyverek, illetve a Kerített város. A Forgatag hétvégéjén mindhárom napon tematikus vezetéseket szervezük román és magyar nyelven. Emellett a fegyvertörténeti és a várostörténeti kiállításhoz kapcsolódóan családi kvízeket ajánlunk, ahol gyerekeknek és felnőtteknek szóló kérdések és feladványok is lesznek. Ezzel párhuzamosan egész napos (10–18 óra között) gyerekfoglalkozásokat tartunk az épület előtt felállított sátrakban. A gyerekfoglalkozások a kiállításokhoz kapcsolódnak, a három nap alatt összesen hat foglalkozás lesz, s minden nap más–más foglalkozásra kapcsolódhatnak be a gyerekek. A Múzeum programját kiegészíti a székelyudvarhelyi Arany Griff Rend hagyományőrző csapat fellépése, akik középkori táncokat és fegyveres bemutatót tartanak.

 

Emellett külön programként képregény-pályázatot hirdetünk:

A Maros Megyei Múzeum várbeli épületében jelenleg három tárlat várja az érdeklődőket. Kíváncsiak vagyunk, hogy mit gondoltok ezekről! Szó van itt újkori lakomáról, a rómaiak fegyvereiről vagy éppen a vírusok terjedéséről is. Rajzoljátok meg képregényben, hogy milyen volt megtekinteni a kiállításokat! Gyerekek és felnőttek munkáit egyaránt várjuk, nem az esztétika számít, hanem a történetek, érzések, gondolatok átadása. Úgyhogy rajzoljatok pálcikaembert, kommunikáljatok tintapacákkal, és meséljétek el, hogy mit gondoltok az újkori Marosvásárhelyről, a különböző korszakok fegyverhasználatáról, vagy a mindent átszövő hálózatokról. Képregényetek lehet románul, magyarul, de akár angolul is. A kész munkáról készítsetek fényképet, ezt pedig küldjétek el az istorie@muzeulmures.ro címre. Augusztus 10-ig várjuk alkotásaitokat. A beküldött munkákat pop-up kiállításon mutatjuk majd be a Forgatag ideje alatt, augusztus 25–27 között.

 

A fegyvertörténeti kiállításhoz kapcsolódó gyerekfoglalkozások:

Sisakra fel! – római légiós sisak készítése: A római légió a kor legfejlettebb hadseregének számított, s a katonák felszerelésének elengedhetetlen kelléke volt a sisak. A foglalkozás célja, hogy a gyerekek papírból a római kor légiósai által használt sisakot készítsenek, amit tetszésük szerint kiszínezhetnek. Az elkészített tárgyat a gyerekek minden esetben magukkal vihetik.

Nyergelj, fordulj! – középkori sarkantyú készítése: a középkori lovagok felszerelésének elengedhetetlen kelléke volt a sarkantyú, amit a ló irányítására használtak. A foglalkozás célja, hogy a gyerekek papírból középkori lovagi sarkantyút készítsenek, amit tetszésük szerint kiszínezhetnek. Az elkészített tárgyat a gyerekek minden esetben magukkal vihetik.

(Nem) gyolcs az ingem… – középkori sodronying készítése: a középkori könnyű lovasság nem páncélban, hanem sodronyingben vívta csatáit. A foglalkozás célja, hogy a gyerekek drótból készítsenek maguknak sodronyinget. Maga a készítés hosszas, így akár a szülők is bekapcsolódhatnak a munkafolyamatba. Az elkészített tárgyat a gyerekek minden esetben magukkal vihetik.

 

A várostörténeti kiállításhoz kapcsolódó gyerekfoglalkozások:

Együtt a céhbe! – céhzászló készítés: a középkorban és kora újkorban a városi mesteremberek többsége céhekbe tömörült, így védve érdekeiket. A céheknek mint testületeknek több jelképük is volt, közülük az egyik legfontosabb a céhzászló volt, amit ünnepségeken, vallási körmeneteken használtak. A foglalkozás célja, hogy a gyerekek textilből kiszabják saját céhzászlójukat. Ennek formáját, a rá kerülő jelképet minden gyerek maga választhatja ki. Az elkészített tárgyat a gyerekek minden esetben magukkal vihetik.

Lyukas az erszényem – erszénykészítés: a kora újkori Marosvásárhely társadalmi elitjének fontos részét képezték a kereskedők. A korszakban még nem létezett bankkártya, így minden kereskedő nagy mennyiségű készpénzt volt kénytelen magával vinni, és fontos volt, hogy ne legyen lyukas az erszénye. A foglalkozás célja, hogy a gyerekek bőrből kiszabják és elkészítsék saját erszényüket. Az elkészített tárgyat a gyerekek minden esetben magukkal vihetik. (ez biztosan pénteken lesz)

Bőrdíszművesség: a mindenkori divatnak mindig is fontos részét képezték az ékszerek, az azokon lévő motívumok. A foglalkozás célja, hogy a gyerekek elkészítsék saját ékszerüket bőrből, ami lehet karkötő, nyaklánc vagy fülbevaló. A foglalkozást Ferencz Zsolt bőrdíszműves vezeti. Az ékszerekre olyan motívumokat lehet vésni, amelyek megjelennek a kiállításban látható ötvöstárgyakon vagy bútorokon. Az elkészített tárgyat a gyerekek minden esetben magukkal vihetik. (ez biztosan pénteken lesz)

 

 

A rendezvény a marosvásárhelyi városháza támogatásával valósult meg.

A projekt nem feltétlenül képviseli a marosvásárhelyi városháza és a városi tanács álláspontját, amelyek nem felelősek a projekt tartalmáért és eredményeinek felhasználásáért. Ezek teljes mértékben a támogatott felelősségét képezik.