BARABÁSILAB: REJTETT MINTÁZATOK

  • Home
  • BARABÁSILAB: REJTETT MINTÁZATOK
30 apr.

TEMATIKUS TÁRLATVEZETÉSEK A BARABÁSILAB: REJTETT MINTÁZATOK CÍMŰ KIÁLLÍTÁSBAN
FOGLALÁS: 0722.527.769 (legalább 2 nappal a látogatás előtt)
A vezetések román vagy magyar nyelven zajlanak.

A Maros Megyei Múzeum tematikus tárlatvezetéseket szervez a várbeli épületben látható BARABÁSILAB: REJTETT MINTÁZATOK című időszaki kiállításban. A tárlatvezetésekre kötelező az előzetes bejelentkezés a 0722.527.769-es telefonszámon, legalább 2 nappal a látogatás előtt.  Idegenvezető: Barabás Kisanna

A belépés látogatójegyhez kötött: 15 lej felnőttek, 7 lej nyugdíjasok és 3 lej diákok számára. A múzeum által szervezett interaktív foglalkozásokért nem kell külön díjat fizetni.

***

A hálózatkutatás és hálózati vizualizáció az elmúlt évek/évtizedek egyik legígéretesebb tudományos módszertani újdonsága, egy olyan új tanulási modell, amely hatékony eszköznek bizonyult a kulturális, társadalmi jelenségek, így a képzőművészeti színtér vizsgálatához is.

Barabási Albert-László világhírű fizikus, hálózatkutató Csíkkarcfalván született, középiskolai tanulmányait Csíkszeredában végezte, majd továbbtanult Bukarestben és Budapesten, ahonnan végül egészen Bostonig jutott.

Jelenleg több egyesült államokbeli egyetem munkatársa, illetve tagja egyebek mellett a Magyar Tudományos Akadémiának, az Academia Europaea-nek és az Amerikai Fizikai Társaságnak.

A BarabásiLab (a Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpontja) tevékenységének célja az, hogy kiderítse, hogyan néznek ki, hogyan fejlődnek és hogyan befolyásolják a hálózatok a komplex rendszerek megértését.

A Rejtett mintázatok Barabási Albert-Lászlónak a hálózatkutatás művészeti ábrázolásával debütáló kiállítása. Ez a tárlat több tucat empirikus kutatásból kialakuló lenyűgöző képet és tárgyat ölel fel, egyfajta tudományból és művészetből szőtt mozaik, amelyben a két terület elemeinek kereszteződéséből új utódok és mintázatok alakulnak ki. A Rejtett mintázatok célja végső soron az, hogy a hálózati gondolkodást közelebb hozza a művészethez és az érdeklődő nagyközönség széles köreihez.

A budapesti Ludwig Múzeum, a karlsruhei Művészeti és Médiaközpont (ZKM), valamint a Csíki Székely Múzeum után a Maros Megyei Múzeum a negyedik kulturális intézmény, amely a BarabásiLab: Rejtett mintázatok című kiállításnak otthont ad. Habár a várbeli múzeumépület eddig is számos nemzetközi jelentőségű kiállításnak volt házigazdája, intézményünk számára ez az esemény rendkívüli, hiszen a történelem és régészet kutatási eredményeit bemutató térben teremt kapcsolatot a kortárs művészet és a tudomány között.

Október közepéig várjuk Önöket e mozaik felfedezésére a múzeum várbeli épületének első emeleti kiállítótereiben. A kiállítás keddtől péntekig 9.00 és 17.00, szombaton és vasárnap 10.00 és 14.00 óra között látogatható, hétfőn zárva van. Belépőjegyek: 15 lej – felnőtt, 7 lej – nyugdíjas és 3 lej – diák.

***

Látogatható: 2023.05.06. – 2023.10.15.

Helyszín: Maros Megyei Múzeum, Történeti Osztály (marosvásárhelyi vár)

Kurátor: Részegh Botond, képzőművész

Megnyitó: 2023. május 6., szombat, 17 óra

 

Partnerek: Csíki Székely Múzeum, Makláry Kálmán Galéria, Atrium Musei Egyesület, Villa Vinèa Pincészet, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala

Médiapartnerek: AGERPRES, Duna TV, Erdély FM, Erdély TV, Evenimente muzeale.ro, Invie Tradiția, Kultura.hu, Krónika.ro, Marosvásárhely Rádió Románia, Maszol.ro, Modernism.ro, Népújság, PROPAGARTA, Punctul.ro, Rádió GaGa, Radio Târgu Mureș, Radio România Actualități, Székelyhon, TVR, Visit Mures, Zi de Zi