Muzeul Județean Mureș este gazda unei noi expoziții de istorie în clădirea muzeului din Cetatea Târgu Mureș: BEREA! – De la artizani la fabrica de bere
Vernisaj: 22 iulie 2022, ora 18:00
Locație: Secția de Arheologie și Istorie, parter – clădirea muzeului din Cetatea Târgu Mureș, str. Avram Iancu, nr. 2
Perioada de vizitare: 22 iulie – 30 octombrie 2022
Organizatori: Muzeul Maghiar de Comerț și Turism din Budapesta, Muzeul de Istorie Locală din Kunszentmárton
Parteneri: Muzeul Județean Mureș,Topografia Monumentelor Istorice din Târgu Mureș, Oracler Advertising SRL
Sponsor: Memorialul Industriei de Bere a Dreher Sörgyárak Zrt
Eveniment recomandat de BeerBlioteca
Curator: dr. Török Róbert, directorul Muzeului Maghiar de Comerț și Turism din Budapesta
Cine și cum se fabrica berea? Cum a devenit Kőbánya citadela producției de bere din Ungaria? Suntem băutori de vin sau de bere? Este berea o băutură burgheză sau muncitorească? Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care le abordează cea mai recentă expoziție itinerantă care prezentă istoria producției și consumului de bere.
Expoziția itinerantă creată de Muzeul Maghiar de Comerț și Turism din Budapesta prezintă istoria Berăriilor din Ungaria Medievală și va fi deschisă până la 30 octombrie 2022, la parterul Secției de Arheologie și Istorie a muzeului din Cetatea Târgu Mureș, de marți până vineri 09:00 – 16:00, sâmbătă 09:00 – 14:00 și duminică 09:00 13:00. Luni este închis.
În plus, expoziția va cuprinde și câteva aspecte din istoria locală a celei mai importante berării din Târgu Mureș: Fabrica lui Bürger.
La vernisajul expoziției de la Secția de Istorie și Arheologie vor lua cuvântul dr. Török Róbert, directorul Muzeului Maghiar de Comerț și Turism din Budapesta și curatorul expoziției, precum și Ötvös Koppány-Bulcsú, directorul Muzeului Județean Mureș.
***
Expoziția „BEREA! – De la artizani la fabrica de bere” prezentată de Muzeul Maghiar de Comerț și Turism din Budapesta
Vizitatorii vor afla despre cultura consumului de bere, despre producătorii de bere din Evul Mediu, despre berarii germani și cehi, despre începuturile producției industriale de bere și despre istoria celor mai mari fabrici de bere, a fabricilor de bere de stat și a fabricilor mici de bere care funcționează până astăzi. De asemenea, expoziția explică modul în care se fabrică berea, cum se transformă orzul în malț și care este diferența dintre berile fermentate prin fermentație joasă și cele fermentate prin fermentație înaltă. În cele din urmă, veți afla, de asemenea, dacă berea era băutura preferată de burghezie sau de clasa muncitoare și cum era ea promovată prin diverse mijloace de propagandă. Expoziția îl prezintă pe Sebestyén Jäger, un maestru berar din secolul al XVIII-lea care își producea berea în Kunszentmárton.
***
Istoria locală a berii prezentată de Programul Topografia Monumentelor Istorice din Târgu Mureș, prin istoricul dr. János ORBÁN
La mijlocul secolului al XVIII-lea exista deja lângă râul Mureș o importantă manufactură locală de bere, construită și dată în arendă de către municipalitate. Însă cea mai renumită fabrică de bere din Târgu Mureș a fost cea a lui Bürger Albert (1861–1937), una dintre cele mai influente personalități ale perioadei monarhiei dualiste. Înainte de Primul Război Mondial, Bürger Albert era considerat cel mai bogat cetățean al orașului, personaj marcant al erei Bernády, un burghez evreu și om politic recunoscut la nivel național, chiar și în perioada interbelică. Fabrica lui Bürger s-a dezvoltat dintr-o mică fabrică care a funcționat încă din anii 1850, în zona străzii Podeni, mutată până la urmă la celălalt mal al Mureșului (în zona actualei străzi Sinaia, pe vremuri denumită Sörház utca / strada ”Casa Berii”).
Bürger Albert a achiziționat fabrica în 1886, iar în anul 1893, reporterul unei publicații din Budapesta, călătorind prin Târgu Mureș, a menționat în articolul său fabrica lui Bürger ca unul dintre cele mai importante obiective industriale ale orașului, cu o producție anuală de 19.000 hectolitri. Bürger a investit și el în modernizarea fabricii, astfel încât, în anii de după achiziție, cifra de afaceri a crescut considerabil, iar la 5 august 1911, colectivul de muncă format din sute de angajați a aniversat 25 de ani de succes ai fabricii.
Înainte de Primul Război Mondial, un adevărat produs de „brand” al fabricii era o specialitate de bere brună „Dupla Maláta”. Calitatea „Berii Apostol”, o bere brună „de tip bavarez”, produsă de fabrică atât înainte de război, cât și în perioada interbelică, s-a păstrat mult timp în memoria colectivă a târgumureșenilor.
Sperăm că fotografiille realizate de Veress Szabolcs v-au convins și vă așteptăm cu drag să ne treceți pragul pentru o expoziție dedicată istoriei manufacturilor de bere din regiune.