Muzeul Județean Mureș vă invită marți, 17 ianuarie, de la ora 17:00, la Secția de Istorie și Arheologie, la vernisajul expoziției ”Cu fluier, tobă și didgeridoo…Instrumentele popoarelor din colecția Muzeului Etnografic din Budapesta”. Expoziția itinerantă organizată de Muzeul Etnografic din Budapesta ajunge la Târgu Mureș, după ce aceasta a putut fi văzută până de curând la Muzeul Haáz Rezső din Odorheiul Secuiesc.
Expoziția interactivă de muzică prezintă o parte din instrumentele diferitelor popoare și culturi, din perspectiva cercetătorilor maghiari și a colecțiilor Muzeului Etnografic. În perioada februarie – aprilie 2023, Muzeul Județean Mureș va organiza o serie de evenimente speciale și un proiect de educație muzicală în expoziție dedicat elevilor din ciclul primar și gimnazial. Detaliile evenimentelor vor fi comunicate ulterior pe paginile de social media și pe pagina de web a muzeului.
Foto: Henn Attila, 17.01.2023
***
Expoziția Cu fluier, tobă și didgeridoo…Instrumentele popoarelor din colecția Muzeului Etnografic din Budapesta
În intelegerea teoriei culturii, muzica este o imitatie a naturii, de aceea se poate spune că muzica, asa cum o știm noi astăzi, a plecat de la zgomotele întâlnite de om în natura: foșnetul frunzelor, apa curgătoare, cântecul păsărilor și altele. În ceea ce privește criterul sursei sonore, cu alte cuvinte sursa naturii sonore, practicarea muzicii se împarte în două grupuri majore: muzica vocală și muzica instrumentală. În cazul muzicii vocale, sursa sunetului este vocea umană, iar în cazul muzicii instrumentale, sursa sonoră este un instrument, care poate fi definit ca un corp sau ca un mediu vibrant. Când vorbim despre instrumente muzicale, de obicei ne referim la instrumente care sunt folosite pentru a produce muzică. În același timp, putem folosi instrumente care au fost concepute inițial pentru alte scopuri, așa că putem spune că un instrument muzical este orice unealtă a cărei funcție este aceea de a produce un sunet. O gaură în pământ, acoperită cu o bucată de scoarță de copac, poate funcționa și ca instrument dacă este lovită cu piciorul, producând un sunet înfundat, specific sursei. În întreaga lume există instrumente muzicale care au ajuns la anumite popoare în timpul migrației. Cu toate acestea, există și instrumente care au fost create independent în diferite părți ale lumii. Exemplele incluzând fluierele și tobele care apar aproape peste tot în lume sub diferite forme.
În zilele noastre, putem găsi o formă aparte de distribuție a instrumentelor muzicale, și putem auzi din ce în ce mai multe tipuri de instrumente la diverse festivaluri de muzică cu trupe care provin de departe , deseori inspirându-se din culturi muzicale din afara Europei. Instrumentele pe care le auzim sunt adesea necunoscute și exotice pentru noi. Cercetătorii maghiari au fost întotdeauna deschiși și dornici să învețe despre valorile altor culturi prin muzică. Renumitul compozitor maghiar, Béla Bartók, unul din reprezentanții de seamă ai muzicii moderne, a călătorit în Algeria la începutul anilor 1900 pentru a cerceta muzica arabă și s-a ocupat, de asemenea, de muzica populară a popoarelor vecine, precum și de cea a turcilor și a altor popoare asiatice. În același ton se înregistrează și cercetările lui Bálint Sárosi în Africa și ale lui László Vikár în Asia. Ei sunt recunoscuți internațional pentru preocupările legate de culegerea de muzică și pentru colecționarea de diverse instrumente muzicale. Marile colecții care au stat la baza întemeierii Muzeului Etnografic din Budapesta au cuprins încă de la început și instrumente populare. De exemplu, colecția lui János Xántus , adunată între anii 1869 și 1870, în Asia de Est și de Sud – Est conține 90 de instrumente muzicale și accesorii componente. În urma expediției contelui Jenő Zichy în Rusia și în Asia de Est au fost incluse în colecția etnografică și alte instrumente muzicale vechi: tobe ale șamanilor, o vioară cu două corzi, harpe și bețișoare ș.a.m.d.
Prezenta expoziție ilustrează asemănările și deosebirile instrumentelor muzicale provenite de pe mai multe continente ale lumii, care reprezintă o parte din cele peste 3.000 de instrumente aflate în colecția Muzeului Etnografic din Budapesta. Gruparea instrumentelor exemplificate în expoziție s-a bazat pe cele 4 grupe principale ale sistemului HORNBOSTEL și SACHS acceptat internațional: instrumente idiofone, membranofone, cordofone și aerofone. Vizitatorii vor putea asculta sunetele produse de instrumentele expuse, prin intermediul cărora vor fi ghidați auditiv printr-o scurtă istorie a muzicii. Elementul interactiv al expoziției este dat de posibilitatea vizitatorilor de a testa sunetele anumitor tipuri de instrumente.
Expoziția va putea fi vizitată până la 30 aprilie 2023, de marți până vineri, între orele 09:00 și 17:00, sâmbăta și duminica, între orele 10:00 și 14:00. Lunea este închis.
Prețul biletului de intrare: adulți – 15 lei; pensionari – 7 lei; elevi și studenți – 3 lei.
***
Vernisaj: 17 ianuarie 2023, ora 17:00
Locație: Secția de Istorie și Arheologie (Cetatea Târgu Mureș)
Perioada de vizitare: 17 ianuarie – 30 aprilie 2023
Organizator: Muzeul Etnografic din Budapesta
Partener: Muzeul Județean Mureș
Curator: Krisztina Pálóczy – muzeograf la Muzeul Etnografic din Budapesta
Expoziția a fost realizată cu sprijinul Ministerul Culturii și al Inovației.
Proiect expozițional sprijinit la nivel local de Consiliul Județean Mureș.
Parteneri locali: Asociația Atrium Musei, Filarmonica de Stat Târgu Mureș, Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul”, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Crama Villa Vinèa.
Parteneri media: AGERPRES, Erdély FM, Erdély TV, Evenimente muzeale.ro, Invie Tradiția, Kultura.hu, Krónika.ro, Marosvásárhely Rádió Románia, Maszol.ro, Népújság, Punctul.ro, Rádió GaGa, Radio Târgu Mureș, Székelyhon, TVR, Visit Mures, Zi de Zi