Ez sör! – A sernevelőtől a sörgyárig

  • Home
  • Ez sör! – A sernevelőtől a sörgyárig
15 iul.

A Maros Megyei Múzeum egy új Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig című, történelmi témájú kiállítás házigazdája lesz a Múzeum várbeli épületében.

 

Megnyitó: 2022. július 22., 18.00 óra

Helyszín: A múzeum várbeli épülete, földszint, Avram Iancu utca, 2. sz.

A kiállítás látogatható: 2022. július 22. – október 31. között

Szervezők: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest, Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum, Kunszentmárton

Partnerek: Maros Megyei Múzeum, Marosvásárhelyi Műemléki Topográfia, Oracler Advertising SRL

Támogató: Dreher Sörgyárak Zrt. Söripari Emléktár – Dreher Sörmúzeum

Az eseményt támogatja: BeerBlioteca  

A kiállítás kurátora: dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója

Ki és hogyan készíti a sört? Hogyan vált Kőbánya a magyarországi sörgyártás fellegvárává? Elsősorban sör vagy borfogyasztók vagyunk? A sör inkább a polgárság vagy a munkásosztály itala volt? Ezen kérdésekre keresi a választ a most megnyíló időszaki vándorkiállítás, ami a sörkészítés és fogyasztás történelmét járja körül.

A most megnyíló időszaki vándor kiállítást a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum állította össze. A kiállítás megtekinthető a Múzeum várbeli épületének földszintjén 2022. október 31-ig, kedden és pénteket 09:00–16:00, szombaton 09:00–14:00, vasárnap pedig 09:00–13:00 órák között. A Múzeum a hétfői napon zárva tart.

A kiállítás újdonságaként felvillantásra kerül a vásárhelyi egykori sörgyártás legfontosabb entitásának a Bürger Sörgyár néhány emléke.

A kiállítás megnyitóján beszédet mond: dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója, valamint Ötvös Koppány-Bulcsú, a Maros megyei Múzeum igazgatója.

 

***

Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig című kiállítást a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum állította össze

A látogatók információkat kapnak a sörfogyasztási szokásokról, a középkori sörkészítőkről, a cseh és német sörözőkről, az ipari sörtermelés és a legfontosabb, ma is működő sörgyárak történelméről. Emellett a kiállítás részletesen bemutatja a sörkészítős folyamatát, hogyan lesz az árpából maláta, illetve, hogy mi a különbség az alsó és felső erjesztés között. Ugyanakkor arra a kérdésre is választ kapunk, hogy a sör elsősorban a polgárság, vagy a munkásosztály itala volt-e, illetve, hogy hogyan reklámozták ezen terméket. A kiállítás keretében bemutatásra kerül Jäger Sebestyén, egy 18. századi kunszentmártoni sörkészítő története.

 

***

A vásárhelyi egykori sörgyártás történelmét ORBÁN János, történész, a Marosvásárhelyi Műemléki Topográfiaprogram vezetője ismerteti:

A 18. század közepén a városban, a Maros folyó partján már létezett egy a város által épített és bérbe adott sörkészítő manufaktúra. Azonban a város leghíresebb sörgyára Bürger Alberthez (1861–1937), a dualizmus időszakának egyik legbefolyásosabb helyi szereplőjéhez köthető. Az első világháborút megelőzően Bürger Albertet tartották a város leggazdagabb emberének, a Bernády polgármester nevével fémjelzett időszak egyik lemeghatározóbb figurája, egy zsidó származású nagypolgár, aki a politikai élet országosan elismert figurája maradt a két világháború közötti időszakban is. A Bürger márka egy 1850-ben alapított sörgyárból nőtte ki magát, ami a mai Podeni utca környékén működött, majd idővel a Maros folyó másik partjára költözött a mai Sinaia (akkori nevén Sörház) utcába.

Bürger Albert 1886-ban vásárolta meg a gyárat. 1893-ban egy a városon átutazó budapesti újságíró beszámolója szerint a város egyik legfontosabb ipari létesítménye a Bürger sörgyár, ami évente 19 ezer hektoliter sört állít elő. A megvásárlást követően Büerger sokat fektetett a sörgyártás modernizálásába, aminek köszönhetően a gyár alaptőkéje számottevően megnőtt. 1911. augusztus 5-én a sörgyár több száz munkása egy nagy ünnepség keretben ünnepelte meg a gyár fennállásának 25. évfordulójáról.

Az első világháború előtt, a sörgyár egyik leghíresebb terméke egy Dupla Maláta nevű barna sör volt. A marosvásárhelyiek kollektív emlékezetébe vésődött a gyár egy másik terméke, az Apostol nevű barna sör, amit mint az első világháború előtt, mint azt követően nagy sikerrel gyártottak.

 

Reméljük, hogy Veress Szabolcs fotói meggyőzték Önöket, és szeretettel várjuk a régió sörfőzésének történetét bemutató kiállításra.