HALAK AZ ŐSI FÖLDTÖRTÉNETI IDŐKBŐL

  • Home
  • HALAK AZ ŐSI FÖLDTÖRTÉNETI IDŐKBŐL
16 dec.

A Maros Megyei Múzeum Természettudományi Osztálya új időszaki kiállítást mutat be a Maros Megyei Tanács támogatásával nemrég felújított főépületben. A HALAK AZ ŐSI FÖLDTÖRTÉNETI IDŐKBŐL című kiállítás mintegy 2 hónapig lesz látható a Neamţ Megyei Nemzeti Múzeumkomplexum Piatra-Neamţ-i Természettudományi Múzeumának jóvoltából. A kiállítás megnyitójára 2023. december 15-én, pénteken 17.00 órakor kerül sor a Természettudományi Osztályon, a Horea utca 24. szám alatt.

A Neamţ Megyei Nemzeti Múzeumkomplexum Piatra-Neamţ-i Természettudományi Múzeumának oligocén kori fosszilis halgyűjteménye az ország legemblematikusabb és legértékesebb ilyen jellegű tudományos gyűjteménye,  a darmstadti (Németország), moszkvai (Oroszország), wroclawi (Lengyelország), brnói (Csehország), bécsi (Ausztria) és párizsi (Franciaország) múzeumok gyűjteményeihez fogható. A Piatra Neamt környéki fosszilis lelőhelyek (Pietricica, Cozla, Cernegura, Agârcia) egyedisége, az oligocén fosszilis halfajok rendkívüli változatossága és tudományos jelentősége európai és Európán kívüli intézmények számos paleoichtiológusának figyelmét is felkeltette. Ezekhez a halakhoz kapcsolódnak a paleontológiai kutatás kezdetei hazánkban.

A Piatra-Neamt-i Természettudományi Múzeum szakemberei részt vettek a National Geographic Society (Washington, USA) által finanszírozott expedíciósorozatban, amely különböző romániai és külföldi helyszínekről származó oligocén fosszilis halakon végzett összehasonlító kutatást. E tanulmányok tudományos értékkel ruházzák fel az ősidők megkövült tanúit, amelyek által bepillanthatunk az őskori tengerek és óceánok világába.

A Piatra-Neamţ-i Természettudományi Múzeum és a Maros Megyei Múzeum Természettudományi Osztálya együttműködésében szervezett Halak az ősi földtörténeti időkből című időszaki kiállítás a 30–33 millió évvel ezelőtt Európa nagy részét borító Paratethys-tengerben élt 30 családba sorolt halak nemzetségeit és fajait mutatja be. A kiállított fosszilis anyagot paleontológiai expedíciókról készült fotósorozat egészíti ki.

 

Napjainkban a halfajok a gerincesek biológiai sokfélesége és a paleoökológiai rekonstrukciók közvetlen mutatói. A Keleti-Kárpátok térségének oligocén képződményeiben azonosított fosszilis halfauna szerkezetéről beszerzett adatok extrapolációja lehetővé teszi a korabeli trópusi és szubtrópusi területek éghajlatának meghatározását is.

 

A kiállítás 2023. december 15-től 2024. február 25-ig, keddtől péntekig 9.00 és 16.00 óra között, szombaton 9.00 és 14.00 óra között, vasárnap 9.00 és 13.00 óra között lesz látogatható a Természettudományi Osztály székhelyén. Hétfőnként zárva.

Látogatási díj: 15 lej felnőttek, 7 lej nyugdíjasok és 3 lej diákok számára.

 

Szervezők: Neamt Megyei Nemzeti Múzeumkomplexum, Maros Megyei Múzeum

Kurátorok: dr. Ionuț Grădianu, dr. Alexandru Solomon

 

Helyi partnerek: Atrium Musei Egyesület, MILVUS csoport, Maros Megyei Tanfelügyelőség, Villa Vinèa Pincészet, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala

Médiapartnerek: AGERPRES, Erdély FM, Erdély TV, Evenimente muzeale.ro, Invie Tradiția, Kultura.hu, Krónika.ro, Marosvásárhely Rádió Románia, Maszol.ro, Népújság, Punctul.ro, Rádió GaGa, Radio Târgu Mureș, Székelyhon, TVR, Visit Mureș, Zi de Zi

További tájékoztatás a rendezvényekről, kulturális eseményekről és múzeumpedagógiai tevékenységekről a Maros Megyei Múzeum hivatalos honlapján: wwww.muzeulmures.ro.