Inaugurarea Palatului Culturii Reabilitat

  • Home
  • Inaugurarea Palatului Culturii Reabilitat
24 feb.

Proiectul „Reabilitarea Palatului Culturii din Târgu Mureș” a ajuns la final și cu această ocazie, Consiliul Județean Mureș și Muzeul Județean Mureș vă invită la evenimentul de inaugurare care va avea loc joi, 29 februarie 2024, începând cu ora 19.00, în Sala Mare a Palatului Culturii. Momentul de deschidere va fi încununat de un concert festiv asigurat de Filarmonica de Stat Târgu Mureș. Concertul va fi dirijat de către Moritz Gnann (Germania), iar solistul va fi pianistul de origine ucraineană Roman Fediurko (Austria).

 

Această inaugurare nu este doar o celebrare a arhitecturii și istoriei, ci și o ocazie de a recunoaște importanța culturii în dezvoltarea și evoluția unei societăți. Prin această reabilitare, scopul final a fost să facilităm aducerea la viață nu doar a un spațiu fizic, ci și o punte între trecut și prezent, între tradiție și inovație.

 

Intrarea este liberă pe baza rezervării locurilor la Casieria Filarmonicii și pe platforma online Eventbook:

https://eventbook.ro/music/bilete-concert-festiv-cu-ocazia-inaugurarii-palatului-culturii-reabilitat

 

 

Clădire monument istoric de categoria A, Palatul Culturii din Târgu Mureș a fost reabilitat de către Consiliul Județean Mureș, în cadrul proiectului „Reabilitarea Palatului Culturii”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Principalele realizări în cadrul proiectului sunt:

  • Reabilitatea completă a fațadelor principale ale clădirii, tâmplăriile exterioare, instalațiile electrice de la intrarea principală în Palat, precum și gardul curții interioare de la intrarea în Biblioteca Județeană Mureș.
  • Reparații șarpantă și învelitoarea clădirii. Pentru înlocuirea țiglelor, elementelor de coamă și ornamentelor de vârf deteriorate au fost utilizate elemente ceramice identice cu cele originale, fabricate de întreprinderea Zsolnay din Pécs, Ungaria.
  • Restaurarea pieselor decorative metalice și inscripțiilor metalice de pe fațade.
  • Restaurarea elementelor exterioare din piatră și mozaicurile.
  • Reparații la casa scărilor de la sediul Bibliotecii Judeţene Mureș din Palat.
  • În Sala Oglinzilor s-au reabilitat finisajele interioare, revenindu-se la decorațiunile originale ale pereților, coloanelor și a tavanului, au fost recondiționate picturile pe pânză, lămpile, lambriurile și parchetul.
  • A fost reparată orga din Sala de concerte.

 

***

Județul Mureș este beneficiarul proiectului „Reabilitarea Palatului Culturii”, cod SMIS 116264, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR 2014-2020). Autoritatea de Management al POR 2014-2020 este Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), iar Organismul Intermediar este Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru). Proiectul are o valoare totală de 10.918.428,75 lei, din care 6.076.895,95 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Proiectul a început în data de 14 iunie 2017, iar termenul de finalizare a acestuia este 31 martie 2025.

Obiectivul general al proiectului constă în creşterea importanţei turismului ca element care stimulează creşterea economică a judeţului prin valorificarea potenţialului turistic cultural local şi judeţean, răspunzând în acelaşi timp obiectivului general al Programului Operaţional Regional prin sprijinirea dezvoltării infrastructurii şi serviciilor pentru dezvoltarea durabilă a judeţului.