Különleges tárlatvezetés a BarabásiLAB kiállításon, Veress Gábor-Hunor szobrászművésszel

  • Home
  • Különleges tárlatvezetés a BarabásiLAB kiállításon, Veress Gábor-Hunor szobrászművésszel
18 iul.

A Maros Megyei Múzeum meghívja Önt a BARABÁSILAB: REJTETT MINTÁZATOK című kiállításnak szentelt múzeumi csütörtökre, ahol Veress Gábor szobrászművész lesz a vendégünk.  Az eseményre 2023. július 20-án, csütörtökön 16.00 órától kerül sor a marosvásárhelyi várban található múzeum épületében. Magyar nyelvű tárlatvezetés.

A rendezvényen való részvétel múzeumi belépőjegyhez kötött, amelynek ára 15 lej felnőtteknek, 3 lej diákoknak és 7 lej nyugdíjasoknak. A helyek száma korlátozott, a helyfoglalás a 0749-912.992-es telefonszámon vagy a pr@muzeulmures.ro e-mail címen lehetséges.

 

Veress Gábor- Hunor , marosvásárhelyi szobrászművész.

„Erdőszentgyörgyön születtem 1985-ben, képzőművészeti tanulmányaimat a marosvásárhelyi Művészeti Líceumban kezdtem el, majd  a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési. Egyetemen végeztem, szobrászat szakon 2008-ban, 2010-ben pedig a mesterképzőt.. Az egyetem után Marosvásárhelyre költöztem, és mai napig itt élek. 2021 óta tagja vagyok a Barabás Miklós Céh-nek és 2017 óta a Romániai Képzőművészek Egyesülete marosvásárhelyi fiókjának, ez utóbbinak 2021-tól az alelnöke.  Az alkotás mellett épületszobrászattal, homlokzatok diszítőelemeinek restaurálásával foglalkozom, hiszen fontosnak tartom az épített örökség védelmét.

 

2009-ben pre-diploma munkámként megalkottam két gömb formát bronzból, amelyeket összekötöttem, gyakorlatilag mint két csomópont összekapcsolódásaként. Mivel akkoriban még nem ismertem Barabási Alber-Lászlót és konkrétan a hálózatelméletet, úgy  gondolom, hogy maga az információ egy hálózati csatornán (pl. a  világhálón)keresztül, akár teljesen tudatalatt is eljuthatott hozzám, ami inspirációt nyújtott az adott alkotás elkészítésében. A művészi szemléletben meghatározó az inspiráció. A művész szeme másképp látja a világot, és ez kapcsolatot teremt a látható és láthatalan valóság között, ez a két világ érintkezik, de a kapcsolat nem egyértelmű, sokszor különös formában jelentkezik.

Mi az összefüggés a művészet és a hálozatok közt? Mérhető-e az alkotói teljesítmény? Megjósolható/Megtervezhető egy képzőművész sikerhez vezető útja? A mindennapok embere mit fog fel mindezekből a kapcsolódásokból?

Ezeket a kérdéseket megpróbáljuk körbejárni Barabási Albert László “ Rejtett mintázatok ” című rendkívül izgalmas kiállításával, ugyanis ez a tárlat olyan dimenziókat nyit a vizuális művészetek terén, amelyek egy teljesen új kontextusba állítják egy műalkotás viszonyát a tudománnyal.”