La pragul de 30 de ani | Expoziție itinerantă dedicată istoriei cercetășiei la Muzeul Județean Mureș
Perioada de vizitare: 13 noiembrie 2022 – 29 decembrie 2022
Locație: Sediul Secției de Istorie și Arheologie a Muzeului Județean Mureș din Cetatea Târgu Mureș
Str. Avram Iancu, nr. 2
Vernisaj: Duminică, 13 noiembrie 2022, ora 16.00
Uniunea Cercetașilor Maghiari din România, în colaborare cu Muzeul Județean Mureș, anunță deschiderea expoziției itinerante LA PRAGUL DE 30 ANI,care va avea loc duminică, 13 noiembrie 2022, de la ora 16.00, în clădirea Muzeului din Cetatea Târgu Mureș – sediul Secției de Istorie și Arheologie. La vernisaj vor lua cuvântul Molnár Szilárd, președintele executiv al Uniunii Cercetașilor Maghiari din România, Mătea Katalin, reprezentantul Echipei de Cercetaș nr. 30 „Teleki Sámuel” din Târgu Mureș, Vitek-D. Norbert, curatorul expoziției și Ötvös Koppány Bulcsú, directorul Muzeului Județean Mureș.
Expoziția va putea fi vizitată până la finele anului, de marți până vineri, 09:00 – 17:00 și sâmbătă – duminică, 10:00 – 14:00.
Expoziția itinerantă de istorie a cercetașilor intitulată „La pragul de 30 de ani” a fost lansată în mai 2021, cu o întârziere de un an, din cauza pandemiei, cu ocazia aniversării a 30 de ani de existență a Uniunii Cercetașilor Maghiari din România, în Lăzarea, locul unde a fost înființată uniunea. Expoziția prezintă istoria cercetășiei române, maghiare și transilvănene, de la începuturile mișcării din 1910, până în prezent, evidențiind influența principalelor evenimente istorice de mai bine de un secol. Majoritatea obiectelor expuse fac parte din colecții private, colecțiile echipelor de cercetași de la Gherla, Satu Mare, Zalău, Miercurea Ciuc, Cluj Napoca, Târgu Mureș și colecțiile personale ale membrilor Uniunii Cercetașilor Maghiari din România. O parte valoroasă a materialelor expuse sunt obiectele personale și cărțile conducătorului de cercetași, de la Cluj-Napoca din perioada 1930-1940, Puskás Lajos, renumit atât în România, cât și în Ungaria. Scopul acestei expoziții este acela de a evidenția schimbările și dezvoltarea în paralel a mișcării cercetășești din România, Transilvania și Ungaria, cu ajutorul exponatelor și materialelor informative. Totodată, expoziția va cuprinde o secțiune dedicată împlinirii a 30 de ani de la formarea Echipei de Cercetaș nr. 30 „Teleki Sámuel” din Târgu Mureș, înființată în 8 octombrie 1992.
Expoziția a fost prezentă până acum în județele Harghita (Lăzarea, Miercurea Ciuc, Siculeni), Cluj (Gherla, Cluj Napoca), Maramureș (Baia Mare), Bihor (Oradea), Satu Mare (Satu Mare) și Sălaj (Zalău, Șimleul Silvaniei). După perioada de expunere de la Muzeul Județean Mureș, expoziția își continuă traseul la Sângeorgiu de Mureș, Sfântu Gheorghe, Racu și alte localități.
Istoria cercetășiei
Cercetăşia a fost fondată de către tinerii care au răspuns ideilor şi idealurilor formulate în lucrarea „Scouting for Boys”, scrisă în 1908 de către Lordul Baden-Powell Gilwell (cunoscut printre cercetași drept „Bi-Pi”), fondatorul cercetășiei. Ideea inițială nu a fost aceea de a crea o organizaţie pentru tineret, ci mai degrabă de a promova idei pentru educarea caracterului aşa-zis „de cercetaş” – pe care apoi, organizaţii deja existente (Boys Brigade, spre exemplu), să le preia şi să le adapteze programului propriu.
„Cercetășia este o experiență unică, de care nicăieri altundeva nu poți avea parte. Inițial observi doar că numărul prietenilor crește. Apoi, că distanțele dintre voi dispar, verile tale se umplu de viață, veselie și conținut. Te distrezi de minune, pe oriunde ai ajunge cunoști pe cineva. Și la un moment dat îți dai seama că, între timp, ai învățat o grămadă de lucruri noi, sistemul tău de valori s-a schimbat radical și ești alt om: un om mai bun, mai atent, mai responsabil. Iar toate acestea se întâmplă fără să-ți dai seama… jucându-te…”
Cercetășia oferă tinerilor posibilitatea redescoperirii și dezvoltării resurselor lor, și creşterea încrederii în sine prin participarea la activităţile specifice mișcării. Taberele au scopul dezvoltării personale pe plan fizic, psihic și spiritual. Cercetășia este cea mai mare mișcare de tineret, pe bază de voluntariat, la nivel mondial. În peste 200 de țări ale lumii mai mult de 38 de milioane de cercetași muncesc pentru un scop comun. Cercetăşia este o mişcare educaţională, voluntară, apolitică, bazată pe credinţa în Dumnezeu, deschisă pentru oricine. Aceasta nu este numai un simplu program de timp liber, ci un mod de viaţă.
Cercetășia în Transilvania
Uniunea Cercetașilor Maghiari din România este prezentă în Transilvania de mai bine de 100 de ani, cercetașii maghiari din zilele noastre ducând mai departe misiunea celei mai importante mișcări de copii și tineret. Înființată în 1990, Uniunea Cercetașilor Maghiari din România a împlinit anul acesta 32 de ani de existență, însă istoria ei datează încă de la formarea primului grup de cercetași din Transilvania, în 1911 la Odorheiul Secuiesc. Mişcarea a fost interzisă în perioada regimului comunist, dar multe elemente au fost preluate în mişcarea pionierilor. După căderea regimului comunist, pe 18 iunie 1990, a fost înregistrată la Miercurea Ciuc „Uniunea Cercetașilor Maghiari din Romania – UCMR” (Romániai Magyar Cserkészszövetség – RMCSSZ). În prezent, uniunea este formată din 153 echipe de cercetași înregistrate în diferite localități, însumând peste 2.300 de cercetași.
Majoritatea tinerilor sunt atrași în mod excepţional de experienţele şi aventurile noi, în compania camarazilor cu o vârstă apropiată. Având în vedere această caracteristică, sunt organizaţi în echipe mici de 6-8 persoane, numite patrule. Viaţa de cercetaşi se desfăşoară din septembrie până în iunie, prin întâlnirile săptămânale de una sau două ore a patrulelor, programelor locale, regionale sau naţionale ale echipelor, iar în vacanţa de vară are loc tabăra de 10-12 zile. Pe lângă stilul de viaţă nomad – robinsonian – în natură, cercetaşii destoinici sunt aşteptaţi şi la întâlniri cu activități, tematici specifice, excursii peste hotare, tabere naționale, internaţionale ș.a.m.d.