MEGNYÍLT A TERMÉSZETTUDOMÁNYI OSZTÁLY 2023. DECEMBER 14-ÉN

  • Home
  • MEGNYÍLT A TERMÉSZETTUDOMÁNYI OSZTÁLY 2023. DECEMBER 14-ÉN
29 mart.

MAROS MEGYEI MÚZEUM | MEGNYÍLT A TERMÉSZETTUDOMÁNYI OSZTÁLY 2023. DECEMBER 14-ÉN

A Maros Megyei Múzeum Természettudományi Osztályának felújított főépülete és modern, innovatív alapkiállítása 2023. december 14-én nyitotta meg újra kapuit a látogatók előtt.

A Természettudományi Osztály A kategóriás műemlékként nyilvántartott főépületét a Maros Megyei Tanács a Regionális Operatív Program 2014–2020 által finanszírozott, a „Marosvásárhelyi Természettudományi Múzeum rehabilitációja” elnevezésű projekt keretében újította fel. 2019 áprilisától az épület zárva volt a közönség előtt.

A munkálatok utáni újdonságok:

– A kiállítóterek teljesen átalakultak, korszerű felszereltségük pedig interaktív és vonzó élményt nyújt a látogatóknak;

– Új kiállítási tárgyakkal gazdagodott a Természettudományi Osztály eddig mintegy 60.000 darabot számláló gyűjteménye;

– Oktatótermet alakítottak ki, és az épületet akadálymentessé tették a mozgáskorlátozottak számára;

– A projektből létrehozott szenzoros kert és az egzotikus növényeket bemutató üvegház a kiállított növények felfedezésére és megismerésére szolgál;

– A projekt keretében vásárolt gyapjas orrszarvú (Coelodonta antiquitatis) egyedülálló Romániában. A csontvázat a nyugat-szibériai Tyumeny régióban, az Irtis folyó környékén fedezték fel, és a szakértői vélemény szerint körülbelül 50.000 éves;

– Rekonstruálták és virtuálisan felfedezhetővé tették a Ládás kunyhója nevű fatörzsbarlangot;

– Az épületet teljesen felújították (építészet, elektromosság, víz, fűtés, szellőzés, gyengeáram, világítás)

„Ez a felújítás az oktatás és a felfedezés, ugyanakkor a közösség iránti elkötelezettségünk bizonyítéka. Reméljük, hogy a látogatók el lesznek ragadtatva mindattól, amit itt felfedeznek” – mondta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

A Természettudományi Osztály első látogatói szavazhattak a gyapjas orrszarvú nevére, a legtöbb szavazatot a RINO név kapta.

A Természettudományi Osztály alapkiállítása 9 kiállítási modulból áll: Őslénytan, Ásványtan és kőzettan, Biológiai sokféleség, Ökoszisztémák, Vadászat, Fatörzsbarlang, Védett fajok, Tengeri ökoszisztéma, Egzotikus szárazföldi fajok.

A kiállítás kiemelkedő darabjai: egy gyapjas orrszarvú kompozit csontváza (kb. 50.000 éves), a Maros három szakaszát bemutató Élet a Maros folyóban dioráma, a VR technológiával látogatható Ládás kunyhója fatörzsbarlang, valamint az egzotikus rovarok.

A Természettudományi Osztály több mint 60.000 egységet számláló gyűjteményének darabjai szolgáltatják a kiállítás alapját, ezeket egészítik ki az európai projekt keretében beszerzett új, többnyire egzotikus kiállítási tárgyak, amelyek tovább fokozzák az élmény.

Az alapkiállítás 2023. december 14-től látogatható a Természettudományi Osztályon, keddtől péntekig 9.00 és 16.00, szombaton 9.00 és 14.00, vasárnap 9.00 és 13.00 óra között.  Hétfőnként zárva.

Látogatási díj: 15 lej felnőttek, 7 lej nyugdíjasok és 3 lej diákok számára.

Szervezők: Maros Megyei Tanács, Maros Megyei Múzeum – Természettudományi Osztály

 

***

A „Marosvásárhelyi Természettudományi Múzeum rehabilitációja” című projekt a Regionális Operatív Program 2014–2020 5., a városi környezet javítását és a kulturális örökség megőrzését, védelmét és fenntartható használatát célzó prioritási pillérének része. Ennek keretében az 5.1. beruházási prioritást élvezi, amely a természeti és kulturális örökség megőrzését, védelmét, támogatását és fejlesztését szolgálja. Kedvezményezettje Maros megye. Az irányító hatóság a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium, a közvetítő szervezet pedig a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség. A projekt összértéke 11.273.740,86 lej, amelyből 9.201.073,17 lej vissza nem térítendő támogatás. A projekt 2017.05.29-én kezdődött, befejezési határideje 2022.03.27., SMIS kódja 116375. Általános célja a turizmus fejlesztése a történelmi műemlékek rehabilitációjával, ami hozzájárul az infrastruktúra és a szolgáltatások fejlesztéséhez, ezzel pedig a megye fenntartható fejlődéséhez.