Pallady. Jurnal intim

  • Home
  • Pallady. Jurnal intim
15 nov.

Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Județean Mureș – Secția de Artă au plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției „Pallady. Jurnal intim”, care va avea loc luni, 20 noiembrie 2023, începând cu ora 17.00, în Palatul Culturii din Târgu Mureș.

 

Curator: Călin-Alexiu Stegerean– director general al Muzeului Național de Artă al României

 

Organizată la Muzeul Național de Artă al României (MNAR) în anul 2021, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la nașterea artistului, expoziția „Jurnal intim” se deschide la Muzeul Județean Mureș – Secția de Artă cu o nouă selecție de lucrări din colecția MNAR la care se adaugă câteva lucrări semnate de Pallady din colecția muzeului mureșean și două din caietele-jurnale aflate la Biblioteca Națională a României. Titlul expoziției, „Jurnal intim” reflectă mărturisirea lui Pallady cu privire la pictura sa ca jurnal al existenței sale cotidiene și prezintă una dintre temele predilecte ale pictorului, femeia în intimitatea sa. Pe lângă explorarea felului în feminitatea ajunge obiect al operei de artă, expoziția oferă și un parcurs al evoluției stilistice a artistului, de la reprezentări în rafinate raporturi de clar-obscur la lucrări ulterioare caracterizate de reprezentări angulare, culori în a plat și edificarea unui definitiv stil propriu. Este un demers exclusiv curatorial al cărui scop este de a releva complexitatea operei palladiene prin corelarea scrierilor și lucrărilor artistului.

Pe de altă parte, această expoziție marchează o nouă dimensiune a colaborărilor MNAR cu alte muzee din țară prin itinerarea unor expoziții de anvergură care au atins un nivel considerabil de notorietate și calitate cultural-artistică.

 

Vă invităm să vizitați această expoziție reunind cele mai importante lucrări ale artistului pe tema feminității care va fi deschisă în perioada 20 noiembrie 2023 – 14 aprilie 2024, în sălile de expoziții temporare din Palatului Culturii. Program de marți până vineri, între orele 09.00 și 16.00, sâmbăta și duminica, între orele 09.00 și 14.30. Luni închis. Prețul biletului de intrare este de 7 lei adulți și pensionari, 3 lei elevi și studenți.

 

 

Parteneri: Asociația Prietenii Muzeului Național de Artă al României, Asociația Atrium Musei, Crama Villa Vinèa, Primăria Târgu Mureș

 

Parteneri media: AGERPRES, Duna TV, Erdély FM, Erdély TV, Evenimente muzeale.ro, Invie Tradiția, Kultura.hu, Krónika.ro, Marosvásárhely Rádió Románia, Maszol.ro, Modernism.ro, Népújság, PROPAGARTA, Punctul.ro, Rádió GaGa, Radio Târgu Mureș, Radio România Actualități, Székelyhon, TVR, Visit Mures, Zi de Zi

Prev Post

GEPIDAE