Pe perioada Vâltorii vor fi deschise trei expoziții în clădirea din Cetate a Muzeului Județean Mureș: BarabásiLab, Epoci, elite și arme și Orașul întărit. În toate cele trei zile ale evenimentului vor fi organizate tururi ghidate tematice în limbile română și maghiară. În plus, oferim familiilor quizuri cu întrebări legate de expozițiile de istoria armelor și istoria orașului. De asemenea, între orele 10–18 vor avea loc activități pentru copii în corturile instalate în fața clădirii. Aceste activități vor viza tematica expozițiilor, cu un total de șase activități pe parcursul celor trei zile, iar copiii vor putea participa la o activitate diferită în fiecare zi. Programul muzeului va fi completat de cel al unui grup de reconstrucție istorică din Odorheiu Secuiesc, Grifonul de Aur, care va prezenta dansuri medievale și o demonstrație de arme.
Ca program separat, lansăm un concurs de benzi desenate.
În prezent, la Muzeul Județean Mureș sunt deschise trei expoziții în clădirea din Cetate. Dorim să aflăm părerea voastră despre ele! Sunt prezentate multe teme, de la ospețe din epoca modernă timpurie până la arme romane sau răspândirea virușilor. Prezentați-ne impresiile voastre în benzi desenate! Sunt binevenite lucrări de la copii și adulți deopotrivă – nu estetica contează, ci modul în care ne transmiteți poveștile, sentimentele și gândurile voastre. Desenați așadar liniștiți un stickman, comunicați cu pete de cerneală și spuneți-ne ce credeți despre Târgu Mureșul de epocă modernă timpurie, despre folosirea armelor în diferite epoci sau despre rețelele care conectează totul. Banda voastră desenată poate fi în limba română, maghiară sau chiar în engleză. Faceți o poză cu lucrarea terminată și trimiteți-o la istorie@muzeulmures.ro. Lucrările sunt așteptate până pe 10 august, și vor fi expuse într-o expoziție pop-up în timpul Vâltorii, în perioada 25–27 august.
Activități pentru copii legate de expoziția de istorie a armelor:
Coifurile pe cap! – confecționare de coifuri romane. Legiunea romană a fost cea mai avansată armată a vremii sale, iar coiful era o piesă esențială a echipamentului. Scopul activității este confecționarea din hârtie a unui coif folosit de legiunile romane, pe care copiii să-l coloreze după bunul lor plac. Obiectele create pot fi păstrate.
Pe cai! – confecționare de pinteni medievali: pintenul era o piesă esențială a echipamentului cavalerilor medievali, folosit pentru controlarea calului. Scopul acestei activități este confecționarea din hârtie a unui pinten medieval, colorat după plac. Obiectele create pot fi păstrate.
Mi-am luat cămașă nouă… – confecționarea unei cămăși de zale: cavaleria ușoară medievală își ducea bătăliile în cămăși de zale, nu în armură. Scopul acestei activități este confecționarea din sârmă a unei cămăși de zale. Este un proces lung, așa că și părinții se pot alătura la lucru. Obiectele create pot fi păstrate.
Activități pentru copii legate de expoziția despre istoria orașului:
Vino în breaslă! – confecționarea de steaguri de breaslă: în Evul Mediu și la începutul epocii moderne, majoritatea meșteșugarilor urbani formau bresle pentru a-și apăra interesele. Breslele aveau mai multe simboluri, unul dintre cele mai importante fiind steagul, folosit la diferite evenimente festive și procesiuni religioase. Scopul acestei activități este crearea din materiale textile a unui steag de breaslă. Fiecare copil alege forma și simbolul de pe steag. Obiectele create pot fi păstrate.
Am punguța găurită – confecționare de punguțe: negustorii au reprezentat un segment important al elitei sociale din Târgu Mureșul modern timpuriu. Deoarece în acele vremuri nu exista card bancar, fiecare negustor avea asupra sa sume mari de bani și era important ca punguța sa să nu aibă găuri. Scopul acestei activități este ca copiii să își confecționeze propria punguță din piele. Obiectele create pot fi păstrate.
Marochinărie: bijuteriile au reprezentat întotdeauna o parte importantă a modei. Scopul acestei activități este crearea unor piese de marochinărie, brățări, coliere sau cercei. Sesiunea va fi condusă de Zsolt Ferencz, marochiner. Bijuteriile pot fi gravate cu motive care apar pe obiectele expuse în expoziţie. Piesele create pot fi păstrate.
——————–
Realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgu Mureș.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Târgu Mureș și a Consiliului Local care nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Programe de familie oferite de Asociația Atrium Musei şi Muzeul Județean Mureș în cadrul Vâltorii 2023