Locație: Laboratorul de Conservare și Restaurare, etajul II, Sediul Administrativ al Muzeului situat pe str. Mărăști, nr. 8A
17:00 Povestea din spatele obiectelor restaurate. Atelier demonstrativ, bilingv, în limba română și în limba maghiară.
Intrarea este liberă. Rezervări la telefon 0749 912 992.
Restaurarea este redarea semnificației inițiale a unui obiect, dar cu păstrarea patinei timpului. În restaurare trebuie să păstrăm un echilibru între ceea ce exista la început și cum și-a pus timpul amprenta asupra obiectului, fără să intervenim subiectiv asupra lui.
În cadrul Laboratorului de Conservare și Restaurare se efectuează lucrări complexe de conservare-restaurare pe suporturi variate: lemn policrom, ulei pe pânză, hârtie, ceramică, piatră, metal. Aceste lucrări reprezintă procesul laborios ce precede orice activitate de expunere sau valorificare a obiectelor de patrimoniu, starea lor optimă de conservare reprezentând o condiție principală în acest sens, având, de asemenea, implicații directe și asupra unei activități adecvate de păstrare și depozitare. O documentare temeinică asupra structurii și compoziției chimice a obiectelor reprezintă preambulul absolut necesar în abordarea științifică profesionistă a lucrărilor. O serie de teste, investigații și analize de laborator vizează o mai bună cunoaștere a structurii intime a pieselor, a mecanismelor de degradare, a interacțiunii diferitelor materiale folosite pe parcursul intervenției. Această documentare este completată de o consultare și o interdisciplinaritate largă cu specialiști din domeniile istoriei, istoriei artei, arheologiei, arhitecturii, chimiei etc. Pe parcursul operațiilor se efectuează anamneza acestora, prin documentarea fotografică, realizarea unor schițe, desene, completarea unor fișe de restaurare cu consemnarea tuturor intervențiilor și materialelor folosite. Restauratorul intervine asupra pieselor într-un mod controlat, respectând anumite principii și norme de conservare în vigoare, astfel încât obiectele să se apropie cât mai mult de starea și mesajul lor inițial, durata lor de „viață” fiind astfel prelungită, de multe ori acestea fiind salvate de la un inevitabil colaps.