Joia muzeală #8

  • Home
  • Joia muzeală #8

23 septembrie 2021 | 17:00 | The Talking Dead

Sala ofițerilor de la etajul Secției de Istorie a Muzeului Județean Mureș, din Cetatea Medievală Târgu Mureș (cunoscut ca Muzeul de Istorie și Arheologie)

17:00 The Talking Dead | Coordonator și moderator: Szilárd Sándor Gál – antropolog
Atelier de antropologie fizică și osteologie umană / 45min / susținut în limba română

18:00 The Talking Dead | Coordonator și moderator: Szilárd Sándor Gál – antropolog
Atelier de antropologie fizică și osteologie umană / 45min / susținut în limba maghiară

Exponatul pe care se va face analiza morfologică macroscopică este scheletul Călărețului din Epoca Hunică descoperit la Sângeorgiu de Mureș. Călăreţul din Epoca Hunică a fost descoperit în vara anului 2016, în timpul săpăturii de salvare, pe tronsonul variantei de ocolire Ernei-Corunca, lângă localitatea Sângeorgiu de Mures, în apropierea drumului către Tofalău. Descărcarea arheologică a fost realizată de echipa Muzeului Judeţean Mureş. Scheletul decoperit este foarte bine conservat, cu rămăşiţele calului sacrificat şi pot fi observate numeroase semne paleo-patologice.
Antropologia fizică și osteologie umană se ocupă cu studierea scheletului uman (sheletului osteologic) prin metode morfo-taxonomice şi macroscopice. „Buksi" este numele scheletului uman artificial care va fi prezent ca material suport în cadru atelierulului. Metodologia de bază în cercetarea osteologiei umane este anatomia comparativă. J. W. Goethe este considerat părintele anatomiei comparative, renumit pentru pasiunea sa de a colecționa cranii, studiile sale s-au concentrat pe reația dintre animale și om: „N-am găsit nici aur, nici argint, dar ceea ce îmi face bucurie nespusă este osul intermaxilar la om.” (din Scrisoriile lui Goethe către Herder)

| Înapoi