Ladă pictată – din colecția secției de istorie

2020.04.04 - 2020.04.04

Lada pictată  face parte din tipologia mobilierului bisericesc și laic provenit din regiunea Rupea-Sighișoara-Mediaș, putându-se data în intervalul anilor 1680-1740. Din grupul mobilierului amintit, putem cita analogii cu pictura atelierului lui Georgius Rosler, a mobilierului din biserica reformată din Mugeni și a pieselor din muzeele din Sighișoara.

În laterala stângă a interiorului există un mic compartiment la partea de sus. La o cercetare mai atentă s-a descoperit că sub acesta există un alt compartiment mai puțin vizibil, care se descoperă la rabatarea înspre în sus a capacului, ceea ce plasează piesa în categoria mobilierului „cu secret”. O notiță găsită la interior specifică treizeci și trei de monede din bronz  care au circulat în epocă.

Restaurarea se află într-un stadiu incipient, acela al cercetării naturii materialelor constitutive, a condiției stratului pictural, a compoziției și dispunerii acestuia, a intervențiilor anterioare. Pe baza observațiilor preliminare și a rezultatelor unor teste de consolidare și curățare a stratului pictural, s-au început primele intervenții. Piesa va face parte din expoziția de bază a Muzeului din Cetatea Medievală.

restaurare-2-ro-hu8

restaurare-2-ro-hu83

restaurare-2-ro-hu84

restaurare-2-ro-hu88

restaurare-2-ro-hu89

Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter ca să te informăm în legătură cu cele mai noi evenimente și expoziții!

2021 Muzeul Județean Mureș