Parcul arheologic de la Călugăreni

Situl arheologic

Situl roman de la Călugăreni face parte din vastul sistem defensiv al Imperiului Roman cunoscut sub termenul de limes și a jucat un rol strategic în apărarea Văii Nirajului și a provinciei Dacia.
Cunoscut în legendele locale sub numele de ”Cetatea și palatul Sânzienei”, existența sa a fost consemnată încă de la începutul secolului al XVIII-lea. Primele săpături arheologice, realizate la sfârșitul secolului al XIX-lea au dus la localizarea exactă a castrului. Potrivit ștampilelor cu textul CPAI de pe materialul tegular, unitatea militară staționată aici a fost o trupă auxiliară de infanterie și anume c(ohors) p(rima) A(ugusta) I(turaeorum).
În cursul cercetărilor recente situl a fost cartat cu ajutorul măsurătorilor geofizice și prin periegheze intensive. Săpăturile arheologice au avut în vedere cercetarea clădirii comandamentului din castru, a băilor și unele locuințe din așezarea civilă.
În 2015 a fost înființat Parcul arheologic de la Călugăreni care este administrat de secția Castelul Gurghiu și Centrul de Cercetare a Limesului Roman din cadrul Muzeului Județean Mureș. Parcul se extinde pe o suprafață de peste 5 ha și are ca scop protejarea și valorificarea sitului arheologic.
 
 
 

Time Box

În 2016 au fost vernisate pavilioanele expoziționale TIME BOX, care au avut menirea de a oferi un spațiu arhitectonic neconvențional care să reprezinte un reper în peisajul rural actual, precum și un simbol al parcului arheologic. Expozițiile din cele două pavilioane, dedicate castrului auxiliar, respectiv băii romane, oferă vizitatorilor posibilitatea de a se familiariza cu diferite aspecte legate de cotidianul roman, civil și militar, prezentând, în același timp, informații relevante referitoare la săpăturile arheologice desfășurate aici.
 
Program de vizitare
Deschis din 1 aprilie până în 30 noiembrie.
Marți – Vineri: 9 – 18
Sâmbătă – Duminică: 9 – 16
Luni: închis
Vizitatorii sunt rugați să sune la numărul de contact 0756-617783 (Balla Zsigmond).
 
Adresa
Parc Arheologic
547211 Călugăreni

Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter ca să te informăm în legătură cu cele mai noi evenimente și expoziții!

2018 Muzeul Județean Mureș