Autorul: Sidó Katalin
Centrul de Cercetare a Limesului Roman – Călugăreni
Sursa foto: Sidó Katalin, Pánczél Szilamér Péter
Încă din Antichitate, oamenii foloseau des pușculițe pentru păstrarea monedelor. Aceste recipiente, de cele mai multe ori, erau fabricate din lut, aveau formă de pară sau stup și o perforație mică și alungită.
În cadrul cercetărilor de la Călugăreni au fost descoperite două pușculițe. Prima provine din săpătura de la clădirea comandamentului din 2015. Are formă de pară și este realizată din lut, iar partea superioară a fost spartă intenționat încă din Antichitate, pentru a lua monedele.
Al doilea obiect este deosebit, fiind o pușculiță dublă, descoperită în 2018, în vecinătatea castrului roman, în cadrul unei săpături de salvare. Confecționată din lut fin, ea este compusă din două recipiente. Vasul interior este mai mic, aproape cilindric, cu o mică perforație pe partea superioară, iar vasul exterior are formă globulară, cu perforație mai mare pe partea superioară, învăluind recipientul din mijloc. Această soluție reflectă ingeniozitatea oamenilor din Antichitate, fiindcă astfel puteau colecta monede de diferite dimensiuni, în mod selectiv. În recipientul din interior, prin gaura mai mică, intrau numai denari, sau alte monede mici, iar în vasul exterior încăpeau monedele mari, din bronz. Pușculița era foarte de practică, fiindcă denarii de dimensiuni mici, dar de valoare mult mai mare, nu puteau fi furați cu ușurință din pușculiță. Pușculița dublă de la Călugăreni este unică în Imperiul Roman.