Természettudományi osztály

  • Home
  • Természettudományi osztály

A Maros Megyei Múzeum Természettudományi osztálya, illetve a Természettudományi Múzeum – ahogy a nagyközönség számára ismert – az egykori Székelyföldi Iparmúzeum épületében található, amely 1890 és 1893 között épült. A Múzeum az egykori Hajós utcában, jelenleg Horea utca 24-es szám alatt található, a tűzoltók gyakorlóterének egy szegletén.

Az épületet Kiss István építész és egyetemi tanár tervezte (a korabeli fontos középületek tervezéséért ismert). A munkálatokat Sófalvi József és Soós Pál marosvásárhelyi vállalkozók végezték.

Neoklasszikus stílusban épült, amellyel olasz reneszánsz elemek (a főhomlokzat fülkéi, amelyek két női alakot ábrázolnak) és görög elemek (a fő épületrész háromszög alakú oromfala és a rajta díszelgő szoborcsoport) ötvöződnek.

A szobrokat Róna József szobrászművész alkotta. A szobrok, jelképes módon, az állam egyik fő küldetését, az ipar fejlesztését illusztrálják.

A lépcsőházban található ólomüveg ablakok Fórgo István műhelyében készültek.

1957-ben az épületet a Maros Megyei Múzeum rendelkezésére bocsátották.

A marosvásárhelyi Természettudományi Múzeum kezdetei 1952-re nyúlnak vissza, amikor alkalmazták az első biológust, Kónya Istvánt. A preparátor műhelyt, amelyben a Természettudományi Múzeum egykori (1988-ban megnyílt) alapkiállításában szereplő darabok készültek, 1965-ben nyitották meg.

A Múzeum szakképzett munkatársai több mint 50 éve foglalkoznak a tudományos és kulturális jelentőségű gyűjtemények kialakításával, gyarapításával, valamint időszaki kiállításokon keresztül történő kulturális és oktatási hasznosításával.

Jelenleg a Természettudományi Múzeum értékes őslénytani, ásványtani-kőzettani, alsóbb rendű- és magasabb rendű növénytani, gerinctelen állattani (csigák, kagylók, őshonos és egzotikus rovarok) és gerinces állattani (madarak, madártojások, emlősök, csontvázak, trófeavadászat) gyűjteményeknek ad otthont.

A Múzeum gyűjteményeiben található tárgyak száma körülbelül 60.000. Az említett darabokat a Múzeum melléképületében található raktárakban, optimális körülmények között, őrzik. A Múzeum gyűjteménye folyamatosan fejlődött beszerzések, adományok és tudományos terepkutatás révén.

A Természettudományi Múzeum (régen a Maros Megyei Múzeumkomplexum) egykori fő kiállítása Maros megye növény- és állatvilágát mutatta be. Kivételt képeztek azonban, az első teremben kiállított ásványok és kőzetek, amelyek Nagybánya környékéről és az Erdélyi-érchegységből származnak, valamint a paleontológiai gyűjtemény néhány darabja, amely a Maros megyével határos területekről származik. A kiállítást egy multidiszciplináris csapat tervezte és valósította meg 1987 júniusa és 1988 februárja között. A kiállítás 1988. február 16-án lett megnyitva.  Akkoriban, a romániai természettudományi múzeumok etalonjának számított. Az egykori alapkiállítás legnagyobb látványosságai közé a nagy dioráma tartozott, amelyben négy természetes ökoszisztémát rekonstruáltak, az év négy évszakjának megfelelően, illetve a világ egyik legszebb gímszarvas trófeája, amelyet egy Maros megyei vadászterületen lőttek.

A Természettudományi Múzeum napjainkban a Maros megyei és a nemzeti kulturális kínálatnak szerves része, aktívan részt vesz a helyi és országos kulturális eseményekben (Múzeumok Éjszakája, mikházi Római Fesztivál, Románia nemzeti ünnepe, stb.). Ugyanakkor értékes partner a gyermekek, tanulók és hallgatók nevelésében, a jól körvonalazott múzeumpedagógiai programokon keresztül: Kis lépésekkel a múzeumban  című múzeumpedagógiai program, A Múzeum – közelebb hozzád című múzeumpedagógiai program (mindkettő a Maros Megyei Tanfelügyelőséggel kötött együttműködési protokoll alapján valósul meg), Nyári Iskola a Múzeumban című múzeumpedagógiai program, stb.

Emellett, a Természettudományi Múzeum a romániai és más országok tudományos közösségének aktív tagja, évente több nemzeti és nemzetközi tudományos konferencián vesz részt, évente országos és nemzetközi tudományos konferenciákat szervez, és nem utolsósorban szaktanulmányok publikálásával is foglalkozik: a MARISIA. NATURAL SCIENCES folyóirat és a MÚZEUMPEDAGÓGIA. TERMÉSZETTUDOMÁNYOK folyóirat révén. Mindkét, évente megjelenő publikáció a szakterületükben kiemelkedő referensek támogatását élvezi, és részt vesz a hazai és nemzetközi szakintézményekkel történő tudományos publikációk cseréjében.

A Természettudományi Múzeum folyamatban lévő rehabilitációs projektje a Természettudományi Múzeumot nem csak a múzeumpedagógia és a tudományos kutatás, hanem a fenntartható fejlődés és a turizmus kiválósági központjává kívánja alakítani. A projekt célja a Múzeum főépületének teljes rehabilitációja, valamint az alapkiállítás átszervezése és korszerűsítése, az intézményt és annak örökségét képviselő, modern dioramatikus minta szerint.

***

Nyitvatartás

Kedd – Péntek: 9.00 – 16.00
Szombat: 9.00 – 14.00
Vasárnap: 9.00 – 13.00
Hétfőn zárva.
Hivatalos állami ünnepnapokon zárva.

Belépőjegy

Felnőtt, teljes árú jegy: 15 lej
Diák-, egyetemista jegy: 3 lej
Nyugdíjas jegy: 7 lej
A fogyatékkal élőknek a belépés ingyenes.

Cím

Horea u. 24.
540036 Marosvásárhely
+40 (0)740-189.067
Időszakos kiállítás, Természettudományi múzeum

Az utolsó dinoszauruszok Erdélyben

2024.04.18. 2024.09.30.
Állandó kiállítás, Természettudományi múzeum

MEGNYÍLT A TERMÉSZETTUDOMÁNYI OSZTÁLY 2023. DECEMBER 14-ÉN

2023.12.14.
Archívum, Természettudományi múzeum

Románia trikolórja az élővilágban XI

2022.12.15.
Archívum, Természettudományi múzeum

A hónap műtárgya: óriáscápa-fog

01.02.2019 28.02.2019