Tezaure muzeale

Muzeul de Arheologie şi Istorie
2018.05.19 - 2019.05.01 15:00
Expoziţia Tezaure muzeale prezintă „rezultatele” activităţii de îmbogăţire a patrimoniului Muzeului Judeţean Mureş. Exponatele etalate reprezintă cele mai valoroase obiecte de patrimoniu ajunse în colecţia muzeului prin achiziţii, donaţii sau cercetări arheologice.
Pe lângă colecţia dascălului Endre Orosz din Apahida, domeniul arheologiei este reprezentat de piese şi descoperiri importante din cercetările sistematice de la Călugăreni şi Târgu Mureş – Cetate, săpăturile preventive de la Luduş, Cristeşti, Ernei, Sângeorgiu de Mureş, sau ieşite la lumină în urma unor descoperiri întâmplătoare de la Mădăraş şi Călugăreni.
Expoziţia etnografică prezintă secvenţe ale amenajării interioarelor locuinţelor tradiţionale specifice Podişului Târnavelor la români, maghiari şi saşi, bazată pe ultimele restaurări şi achiziţii. Aceasta cuprinde obiecte de mobilier pictat, textile de interior, icoane şi alte obiecte de cult, recuzită de obiceiuri, port popular, ceramică.
În colecţia istorică, alături de remarcabilele piese de mobilier de secol XVIII din  moştenirea familiei Teleki, se pot evidenţia piesele de argintărie medievale târzii, vasele de cositor şi piesele din sticlă databile în perioada modernă.
Printre cele peste 70 de arme provenite din colecţia lui Andrei Trozner se găsesc pistoale, pistoale mitralieră, puşti, carabine, mitraliere şi revolvere, databile într-un interval cronologic foarte larg, începând cu jumătatea secolului al XVIII-lea şi până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Colecţia de artă s-a îmbogăţit cu operele unor artişti din toate colţurile ţării, situaţi în pleiada celor de valoare, bine cotaţi, dar destul de slab sau deloc prezenţi şi reprezentaţi în patrimoniul Muzeului de Artă din Târgu Mureş. Lucrările reflectă principalele tendinţe ale artei postmoderne şi contemporane din România, balansul făcându-se între figurativ şi nonfigurativ, încărcate de un puternic conţinut istorico-cultural, în funcţie de căutările fiecăruia dintre creatori.

Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter ca să te informăm în legătură cu cele mai noi evenimente și expoziții!

2020 Muzeul Județean Mureș