II – LIMESUL ROMAN
Sala Multimedia sau în curtea clădirii muzeului din Cetate, sediul Secției de Istorie și Arheologie, Str. Avram Iancu nr. 2
Categoria de vârstă: 6 – 12 ani
Înscrieri: telefon – 0747.773.299
Locuri limitate: 20 copii / grup
Luni, 4 iulie 2022, orele 09:30-11:30 – Ce este arheologia? – Mi az a régészet?
Activitate – Confecționăm topoare din epoca de piatră din ziare vechi, cu tehnica papier mache, pictură și sfoară. Excavăm artefacte, delimităm perimetrul excavat, inscripționăm eșantioanele, notăm în agendă o scurtă descriere și o desenăm.
Marți, 5 iulie 2022, orele 09:30-11:30 – Ce este paleontologia? – Mi az a paleontologia?
Activitate: Excavăm fosile, delimităm perimetrul excavat, inscripționăm eșantioanele, notăm în agendă o scurtă descriere și o desenăm. Mulaje interne sau externe? Le recunoaștem și le pictăm.
Luni, 11 iulie 2022, orele 09:30-11:30 – Toate drumurile duc la Roma – Minden út Rómába vezet
Activitate – Pregătim borne (Milliarium) inscripționate și updatate mileniului XXI. Preparăm un „Drum roman comestibil”.
Marți, 12 iulie 2022, orele 09:30-11:30 – „Drumul dinozaurilor – A dinoszauruszok útja”
Activitate – Confecționăm pandantive cu urme de pași și excavăm blocuri cu fosile.
Luni, 18 iulie 2022, orele 09:30-11:30 – Banii în Imperiul roman – Római pénz
Activitate – Confecționăm denari cu ajutorul matrițelor și îi pictăm cu vopsele din Au, Ag și Cu. Confecționăm pușculițe romane din teracotă sau lut.
Marți, 19 iulie 2022, orele 09:30-11:30 – Ouă și cuiburi de dinozauri – Dinoszaurusz tojások és fészkek
Activitate – Construim ouă gigant cu dinozauri la interior. Construim o dioramă de mari dimensiuni cu cuiburi de dinozauri și vulcani.
Luni, 25 iulie 2022, orele 09:30-11:30 – Cum se apărau romanii – Hogyan védekeztek a rómaiak
Activitate – Confecționăm echipament de protecție pentru soldații romani:scuturi, coifuri, armuri.
Marți, 26 iulie 2022, orele 09:30-11:30 – Cum se apărau dinozaurii – Hogyan védekeztek a dinoszauruszok
Activitate – Pregătim măști pentru „Carnavalul dinozaurilor”.
***
Arheologia este știința care studiază oamenii care au trăit în trecut și obiectele care au rămas de la ei (artefactele), din cele mai vechi timpuri. Dacă oamenii nu au lăsat înregistrări scrise, oare de unde știm căror zei s-au închinat, ce mâncare au mâncat sau ce haine au purtat? Arheologia este răspunsul la toate aceste întrebări!
Paleontologia este studiul viețuitoarelor străvechi, care au dispărut de pe planeta noastră, de la dinozauri la plante preistorice, mamifere, pești, insecte, ciuperci și chiar microbi. Dovezile fosile dezvăluie cum s-au modificat organismele de-a lungul timpului și cum arăta sau chiar și ce ecosisteme avea Pământul cu mult timp în urmă.
Toate drumurile duc la Roma, înseamnă că toate alegerile, metodele sau acțiunile duc în cele din urmă la același rezultat, figurativ vorbind. În epoca romană antică, această afirmație avea un sens mai literal. Imperiul Roman avea un sistem avansat de drumuri, incluzând 29 de drumuri majore care legau toate cele 113 provincii ale imperiului, cu Roma însăși în centru. S-au întins peste cea mai mare parte a ceea ce este acum Europa modernă, Orientul Apropiat și chiar în Africa de Nord.
Prin urmare, istoric vorbind, era relativ adevărat că toate drumurile duceau la Roma.
Ce reprezintă urmele de dinozauri?
Traseele cu urme de pași de dinozauri ne oferă o imagine a momentului în care aceste animale au cutreierat planeta în lung și-n lat. Ele sunt o dovadă directă a modului în care unul sau mai mulți indivizi se comportau într-un anumit moment în timp. Oasele fosilizate nu se găsesc neapărat acolo unde a trăit animalul, ci ar fi putut fi spălate și transportate într-un loc diferit, cărările pe care se deplasau dinozaurii însă, se află cam în aceleași locuri.
Impactul sistemului monetar roman este vizibil și în secolul XXI. Denumirea și inscripționarea monedelor actuale nu e departe de șablonul stilistic roman, chiar și astăzi există monede denumite „denari” ca acum peste 2000 de ani. Pușculițele în care economisesc copiii zilelor noastre existau și în Imperiul roman.
Construiau dinozaurii cuiburi în care își depuneau ouăle? Oare procedau ca reptilele zilelor noastre sau le cloceau ca păsările? Dacă le cloceau, cum reușeau giganții să nu le transforme în omletă? Iată niște întrebări la care vom încerca să răspundem.
Aveau arme, echipamente de protecție și tactici speciale de luptă. De exemplu un grup de soldați se „înghesuiau” sub scuturile care formau un soi de carapace în jurul lor, într-o formație care exact așa se numea TESTUDO, adică țestoasă.
Dinozaurii, mari sau mici, carnivori ori ierbivori, aveau diverse modalități de a se apăra de pericolele care pândeu la tot pasul. Armele lor de apărare erau defensive sau ofensive, adaptate fiecărei specii în parte: gheare, colți, spini ascuțiți, gulere osoase, cozi lungi, ca niște bice, sau cu „buzdugane” la capăt, coarne sau culori de camuflaj.