Vakáció a Maros Megyei Múzeumban – RÓMAI LIMESKUTATÓ KÖZPONT

  • Home
  • Vakáció a Maros Megyei Múzeumban – RÓMAI LIMESKUTATÓ KÖZPONT
  1. RÓMAI LIMESKUTATÓ KÖZPONT

Helyszín: a múzeum várbeli épülete, Avram Iancu utca 2.

Korosztály: 6 – 14 év

Iratkozás: 0747.773.299

Helyek száma: 20 gyerek/ műhely

Hétfő, 2022. július 4., 09:30-11:30 óra között – Mi az a régészet?

Tevékenység – Régi újságokból kőkorszaki baltákat készítünk papírmasé, festés és zsinórtechnika segítségével. Leleteket ásunk ki, lehatároljuk a feltárt területet, felirattal látjuk el a mintákat, rövid leírást készítünk a naplóba és le is rajzoljuk mindezt.

Kedd, 2022. július 5., 09:30-11:30 óra között – Mi az a paleontologia?

Tevékenység: Fosszíliákat tárunk fel, lehatároljuk a feltárt területet, felirattal látjuk el a mintákat, rövid leírást készítünk a naplóba és le is rajzoljuk mindezt. Belső vagy külső lenyomatok? Felismerjük és megfestjük őket.

Hétfő, 2022. július 11., 09:30-11:30 óra között – Minden út Rómába vezet

Tevékenység – Feliratos, a 21. századhoz igazított jelzőoszlopokat (Milliarium), valamint egy “ehető római utat" készítünk.

Kedd, 2022. július 12., 09:30-11:30 óra között – A dinoszauruszok útja

Tevékenység – Lábnyom-medálokat készítünk, és fosszíliákkal teli tömböket ásunk ki.

Hétfő, 2022. július 18., 09:30-11:30 óra között – Római pénz

Tevékenység – Öntőformákban dénárokat készítünk, és arany-, ezüst-, vagy rézszínűre festjük. Római malacperselyt készítünk terrakottából vagy agyagból.

Kedd, 2022. július 19., 09:30-11:30 óra között – Dinoszaurusz tojások és fészkek

Tevékenység – Óriási tojásokat építünk, amelyek belsejében dinoszauruszok vannak. Készítünk egy nagy diorámát dinoszauruszfészkekkel és vulkánokkal.

Hétfő, 2022. július 25., 09:30-11:30 óra között – Hogyan védekeztek a rómaiak

Tevékenység – A római katonák védőfelszerelését készítjük el, pajzsokat, sisakokat, páncélokat.

Kedd, 2022. július 26., 09:30-11:30 óra között – Hogyan védekeztek a dinoszauruszok

Tevékenység – Álarcokat készítünk a “Dinoszauruszok karneváljára".

 

**

Mi a régészet?

A régészet a régen élt emberek és az ősi időkből fennmaradt tárgyak (leletek) tanulmányozásának tudománya. Ha nem maradt ránk írásos feljegyzés, honnan tudjuk, hogy az emberek régen milyen isteneket imádtak, milyen ételeket ettek vagy milyen ruhákat viseltek? A régészet ad választ mindezekre a kérdésekre!

Mi a paleontológia?

A paleontológia a bolygónkról mára már eltűnt ősi élőlényeket tanulmányozza a dinoszauruszoktól kezdve az őskori növényeken, emlősökön, halakon, rovarokon, gombákon át a mikrobákig. A fosszíliák világítanak rá arra, hogy hogyan változtak az organizmusok az idők során, és hogyan nézett ki a Föld régen, milyen ökoszisztémái voltak.

Minden út Rómába vezet

A kifejezés átvitt értelemben azt jelenti, hogy minden döntés, módszer vagy tett végül ugyanahhoz az eredményhez vezet. A római világban ez a kijelentés szó szerint volt értendő. A Római Birodalom fejlett úthálózattal rendelkezett, 29 főútvonal kötötte össze a birodalom 113 tartományát, amelyek középpontjában maga Róma állt. A mai Európa nagy részét, a Közel-Keletet és még Észak-Afrikát is behálózták az utak.

Történelmileg tehát igaz, hogy minden út Rómába vezetett.

„A dinoszauruszok útja”

Mit üzennek a dinoszaurusz-nyomok?

A dinoszauruszok lábnyoma arról ad képet, hogy ezek az állatok mikor barangolták körbe a bolygót. Közvetlen bizonyítékai annak, hogy egy vagy több egyed hogyan viselkedett egy adott időpontban. A megkövesedett csontokat nem feltétlenül ott találjuk, ahol az állat élt, lehet, hogy kimosta és máshová sodorta őket a természet, de a dinoszauruszok útvonalai nagyjából azonosak.

 

Római pénz

A római pénzrendszer hatása még a 21. században is érezhető. A mai érmék elnevezése és feliratozása nem áll messze a római stilisztikai mintától, és még ma is létezik dénárnak nevezett érme, éppen úgy, mint 2000 évvel ezelőtt. A malacpersely, amelybe a mai gyerekek megtakarításaikat gyűjtik, már a Római Birodalomban is létezett.

Dinoszaurusztojások és -fészkek

Építettek-e a dinoszauruszok fészket, ahová a tojásaikat lerakták? Vajon úgy viselkedtek, mint a mai hüllők, vagy úgy költöttek, mint a madarak? Ha kikeltették őket, hogyan sikerült az óriásoknak elkerülni, hogy rántotta legyen belőlük? Többek között ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni.

 

Hogyan védekeztek a rómaiak

Volt fegyverük, védőfelszerelésük és különleges harci taktikájuk. Például a katonák egy csoportja pajzsok alá “zsúfolódott össze", amely egyfajta burkot képzett körülöttük, és ezt az alakzatot TESTUDO-nak, azaz teknősnek nevezték.

Hogyan védekeztek a dinoszauruszok

A dinoszauruszok, akár kicsik voltak, akár nagyok, húsevők vagy növényevők, mind védekeztek különböző módon a mindenütt leselkedő veszélyek ellen. Védekező vagy támadó fegyvereik a karmok, agyarak, hegyes tüskék, csontos gallérok, hosszú, ostorszerű, vagy “buzogányos" farkak, szarvak vagy álcázó színek voltak.