A MAROS MEGYEI RÉGÉSZETI LELŐHELYEK AZ UNESCO VILÁGÖRÖKSÉG LISTÁJÁN

  • Home
  • Kutatás
  • A MAROS MEGYEI RÉGÉSZETI LELŐHELYEK AZ UNESCO VILÁGÖRÖKSÉG LISTÁJÁN
10 febr

A Római Birodalom határai DÁCIA elnevezésű dosszié a Románia által valaha készített legösszetettebb jelölés az UNESCO világörökségi listájára: 285 alkotó elemből áll (légiók és segédcsapatok castrumai polgári településekkel, erődök, őrtornyok és egyéb erődítési elemek), amelyek egy több mint 1000 km hosszú, 123 jelenlegi közigazgatási-területi egységen végigvonuló római határszakasz mentén oszlanak el.

A régészekből, építészekből, történészekből, várostervezőkből és geográfusokból álló csapat intenzív közös munkája nyomán január 31-én ezt a dossziét benyújtották az UNESCO Világörökségi Központjához.

A munka előzményei a 19. század végén megkezdett régészeti kutatásokban keresendők, amelyek azóta is folynak, majd az utóbbi években a Nemzeti Limes Program keretében felgyorsultak és rendszeressé váltak.

A dosszié tudományos alapját a kutatási eredmények képezik, de a maradványok nemcsak a tudomány, hanem az egész emberiség számára fontosak, és joggal kerülnének be az UNESCO által már elismert helyszínek sorába.

Munkánk alátámasztja az eredeti formában, nagyfokú épségben fennmaradt helyszínek kivételes egyetemes értékét. A dosszié dokumentálja állapotukat és a rájuk leselkedő veszélyforrásokat, valamint azt is, hogy miként lehet ezeket a helyszíneket közkinccsé tenni. Konkrét lépéseket, egy integrált kezelési és védelmi mechanizmus létrehozását ajánlja, amelyben a hatóságok, intézmények, a helyi közösségek és a szakértők egyaránt részt vállalnak.

A projekt jelentősége rendszeres erőfeszítést, számos szakértő és forrás igénybevételét feltételezi, valódi, aktív részvételt követel meg a központi és helyi hatóságok, valamint a közösségek részéről.

A dossziét a Nemzeti Limes Bizottság által összehangolt intézmények, a Nemzeti Örökségvédelmi Intézet, az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum, a Román Nemzeti Történeti Múzeum, a Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeum és a Maros Megyei Múzeum dolgozták ki.

A Maros Megyei Múzeum a kelet-erdélyi lelőhelyek kutatásában és dokumentálásában vett részt a Római Limeskutató Központ által irányított, régészekből, diákokból és önkéntesekből álló csapat révén.

A Maros vidékéről a marosvécsi, mikházi és sóváradi castrumok és katonai települések, valamint a Felsőrépán, Alsóidecsen, Libánfalván, Alsóköhéren, Nyárádremetén és Vármezőn található egykori őrtornyok szerepelnek a dokumentációban.

A dokumentáció kiértékelésének az éve következik,az UNESCO ICOMOS által, addig is látogassanak meg mindket a mikházi régészeti parkban.

 

A fényképen a Frontiers of the Roman Empire – Dacia dokumentáció borítója. Grafika : Sorin Tîrt. Fénykép : Szabó Máté

Libánfalvi torony. Fényképezte: Szabó Máté

Vármezei torony. Fényképezte: Szabó Máté

Mikházai régészeti lelőhely. Fényképezte: Szabó Máté

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *