TRĂIND CU ROMANII // Programul Secției Gurghiu și a Centrului de Cercetare al Limesului Roman // Ediţia iulie 2021
Locație: spațiul Muzeului Județean din Cetate, str. Avram Iancu, Nr. 2
Atelierele se țin în fiecare zi de marți și miercuri, în intervalul orar 09:00-11:00
Taxa de participare/ atelier/ copil: 8 lei
Coordonator program: Angela SĂPLĂCAN, muzeograf
Locuri sunt limitate – maxim 20 locuri/ atelier. Este necesară înscrierea prealabilă.
Înscrierile se fac telefonic: 0747 773 299
Activitățile sunt susținute bilingv, în limba română și în limba maghiară.
06.07.2021 Armata romană
Armata în timpul Imperiului roman era faimoasă în antichitate mulțumită succesului său datorat disciplinei militarilor și bunei lor organizări. Antrenamentele erau dure, iar pedepsele pentru nesupunere sau lașitate erau severe.
07.07.2021 Copilăria romană
Viața de zi cu zi a unui copil din Roma antică nu era cu totul diferită de viața copiilor de azi! Chiar și în lumea antică părinții le ofereau jucării copiilor: păpuși din cârpe, care de luptă, animale, fluiere, mingi și multe altele.
13.07.2021 Ars unguentaria
Romanii erau interesați de îngrijirea corpului lor. Dovadă sunt băile publice, obiectele de îngrijire descoperite în săpăturile arheologice, dar și comerțul intens cu mirodenii, acestea fiind utilizate și pentru producerea de parfumuri și creme diverse, atât pentru bărbați cât și pentru femei.
14.07.2021 Mozaicul roman
Romanii trăiau în case numite VILLA. Dușumelele și pereții acestor Villa erau decorate cu MOZAICURI elaborate, chiar și obiectele de mobilier puteau fi decorate cu mozaicuri.
MOZAICURILE puteau reda scene din viața de zi cu zi, sau imagini fantastice din mitologia romană sau greacă. Mulți romani considerau că o casă decorată cu mozaicuri cât mai colorate îți garanta sănătatea!
20.07.2021 Fresca romană
Pictura murală romană reprezintă o dovadă a gusturilor în materie de artă a romanilor. Unele fresce au supraviețuit în mod miraculos timpului și ne permit să ne facem o idee despre practicile religioase și culturale, despre obiceiurile privind alimentația sau viața de zi cu zi a unei vechi civilizații.
21.07.2021 Cum se îmbrăcau romanii
Știm ce purtau romanii mai ales din sculpturi și picturi. Hainele pe care le purtau femeile și bărbații ne arătauce fel de oameni erau, rangul lor, iar unele detalii chiar vârsta și statutul social. Bracae, Palla, Petasus, Reticulum, Stola, Toga, sunt cuvinte care denumesc articole de îmbrăcăminte romană.
27.07.2021 Zei romani
Romanii aveau 12 zei majori: Jupiter și Junona, Neptun și Minerva, Marte și Venus, Apollo și Diana, Vulcan și Vesta, Mercur și Ceres. Legenda spune că un consiliu al acestor zei (Dei Consentes) l-ar fi împiedicat pe însuși Hannibal să cucerească Roma.
28.07.2021
Festivalurile din Roma antică erau o parte foarte importantă a vieții religioase atât în epoca republicană, cât și în epoca imperială și una dintre caracteristicile principale ale calendarului roman. Feriae („sărbători” în sensul „zilelor sfinte”) erau finanțate public.