Muzeului Județean Mureș – Secția de Artă are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției retrospective Pittner Olivér (1911–1971), vineri, 25 noiembrie 2022, de la ora 17:00, în sălile expoziționale de la etajul II al Palatului Culturii, aripa dreaptă.
Pittner Olivér (1911, Lupeni – 1971, Târgu Mureș) a aparținut acelei generații de pictori activi la Baia Mare care au reînnoit spiritul coloniei de artiști din perioada interbelică. S-a înscris în 1930 la Școala de pictură din Baia Mare, alăturându-se curând grupului de stânga. Activitatea acestuia a dus la exmatricularea mai multor tineri artiști din școală. Acești tineri rebeli (Agricola Lídia, Katz Márton, Csizér Lilla, Kahán Sára, Pittner Olivér, Vida Géza, Kazár László etc.) luptau nu doar pentru o societate mai dreaptă, ci și pentru dezvoltarea unei arte moderne, găsind inițial sinteza mesajului social și a stilului artistic în utilizarea culorilor puternice, în elaborarea rațional-constructivă și în tradiția cubistă. Grupul s-a dispersat repede iar stilul cubist, bine conturat al lui Pittner a cedat treptat locul unor pasteluri mai lirice, mai picturale.
În jurul anului 1941, Pittner a renunțat la pictură din cauza misiunilor sale ilegaliste și a reluat-o abia după un deceniu. Între timp, a lucrat ca director economic al teatrelor din Târgu Mureș și Oradea, iar apoi, după ce a fost îndepărtat și exclus din partid, a lucrat ca decorator la diverse întreprinderi. Dezamăgit de ordinea social-politică de după 1945 și respingând realismul socialist obligatoriu, Pittner a fost sprijinit în noul său început de prietenia și încurajarea tinerilor stabiliți la Târgu Mureș în anii 1960, în special de Balázs Imre și Nagy Pál. Peisajele sale urbane din Sighișoara și Sibiu, care amintesc de cubism, prezintă scene de străzi aranjate auster într-o ordine aproape geometrică, în timp ce suprafețele reduse și sinuoase ale peisajului din zona Gheorgheni prezintă o înrudire cu peisajele lui Barcsay Jenő. A început seria de reprezentări simbolice, uneori suprarealiste, la mijlocul deceniului, redând imaginea unor copaci uscați și a unor rădăcini împletite și încâlcite. Unele dintre aceste picturi au fost expuse anual la expoziții de artă locale și județene, apoi în 1970, la Sala Dalles din București, alături de lucrările realizate de alți artiști târgumureșeni.
Pittner a organizat singura sa expoziție personală la Baia Mare, în 1934, prezentată apoi și la Satu Mare. O prezentare cuprinzătoare a operei sale nu a fost realizată ulterior, expoziția retrospectivă de față compensează această lacună, încercând să reunească cele mai caracteristice lucrări din toate perioadele sale, însoțite de câteva analogii care răsfrâng mai multă lumină asupra extraordinarei sale cariere artistice. Cele aproximativ 70 de picturi în ulei, pasteluri și lucrări grafice împrumutate din 23 de locuri diferite provin din colecții publice și private din Germania, Ungaria și România, fiind însoțite de scrisori, documente și fotografii din arhiva familiei.
***
EXPOZIȚIA RETROSPECTIVĂ PITTNER OLIVÉR (1911–1971)
Perioada de vizitare: 25 noiembrie 2022 – 30 aprilie 2023
Locația: Muzeul Județean Mureș – Secția de Artă // Palatul Culturii, Târgu Mureș, Piața Victoriei nr. 1
Curator: György Szücs, istoric de artă, Galeria Națională Maghiară din Budapesta
Curator asociat: dr. Csaba Salat, colecționar din Târgu Mureș
Coordonator: Erika Oniga, istoric de artă, Muzeul Județean Mureș
Program de vizitare:
marți-vineri: 09.00–16.00
sâmbătă-duminică: 09.00–14.30
***
Finanțat de: Consiliul Județean Mureș
Cu sprijinul: Villa Vinèa
Parteneri media: AGERPRES, Erdély FM, Erdély TV, Evenimente muzeale.ro, Invie Tradiția, Kultura.hu, Krónika.ro, Marosvásárhely Rádió Románia, Maszol.ro, Népújság, Punctul.ro, Rádió GaGa, Radio Târgu Mureș, Székelyhon, TVR, Visit Mures, Zi de Zi
***
- Pittner Olivér: Autoportret cu țigară, 1937, Muzeul Județean Mureș – Secția de Artă
- Pittner Olivér:Strada Aurarilor din Sibiu, 1965, Muzeul Județean Mureș – Secția de Artă
- Pittner Olivér: Dealuri, 1968, Muzeul Județean Mureș – Secția de Artă
- Pittner Olivér: Rădăcini noi, 1969, Muzeul Județean Mureș – Secția de Artă