Festett fa restauráló műhely

  • Home
  • Festett fa restauráló műhely
29 nov.

2022. december 5–11. között a Maros Megyei Múzeum Műtárgyvédelmi, valamint Néprajzi és Népművészeti Osztálya festett fa restauráló műhelyt szervez. Mivel a műhely kizárólag szakembereknek szól, a közönséget a műhely nyitórendezvényére várjuk szeretettel 2022. december 5-én, hétfőn 14:30 órakor a Toldalagi-Palota belső udvarán, a Rózsák tere 11. szám alatt.

A műhely munkálatain részt vesznek a Román Nemzeti Művészeti Múzeum és az Erdélyi Néprajzi Múzeum szakemberei, akárcsak a Iași-i „George Enescu” Nemzeti Egyetem Vizuális Művészeti és Design Karának, valamint a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem Örökségvédelmi és Protestáns Teológia Tanszékének képviselői. Ugyanakkor restaurálással foglalkozó cégek szakemberei is jelen lesznek, mint például a nagyszebeni ART Statement S.R.L. és a CTS.

A műhelymunkák középpontjában a Néprajzi és Népművészeti Osztály néhány tárgyának vizsgálata és restaurálása áll. A műhely során a műtárgyak jellegének és összetételének jobb dokumentálása érdekében végeznek kutatást és vizsgálatot, de konkrét gyakorlati munkálatokra, jellegzetes restaurálási beavatkozásra is sor kerül. Szerkezeti, dekorációs és kromatikus jellemzőik alapján a darabok az erdélyi magyar festett bútorok körébe tartoznak, és egy olyan enteriőr rekonstrukciójának elemei lesznek.

A műhely tárgyát képező darabok: 2 ágyvég Felsőrépa vidékéről, Tálasfogas Szovátáról, Saroktéka asztallal, 1895, Saroktéka, 1871, Padláda Csík vidékéről  és Polcos tálasfogas a Kis-Küküllő vidékéről.

A szakma gyakorlásához szükséges különleges eszközökről a nagyszebeni CTS igazgatója, Cioconea Paul tart előadást.