Kurátori tárlatvezetés Pető Zsuzsával a Pálosok kiállításban a Csütörtök a múzeumban #31 keretében

  • Home
  • Kurátori tárlatvezetés Pető Zsuzsával a Pálosok kiállításban a Csütörtök a múzeumban #31 keretében
01 dec.

A Maros Megyei Múzeum 2022. december 8-án, csütörtökön 18.00 órától kurátori tárlatvezetésre várja az érdeklődőket a pálos rend történetének szentelt időszaki kiállításon. A tárlatvezetést a kiállítás kurátora, Pető Zsuzsa, a Magyar Nemzeti Múzeum régész-főmuzeológusa tartja.

 

A Pálosok című vándorkiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Pálos Rend és a Maros Megyei Múzeum szervezésében valósult meg. A kiállítás a pálos rendnek az első remeteszerzetes legendájával kezdődő történetét és küldetését követi nyomon. Remete Szent Pál ünnepét január 15-én üljük. A legenda szerint Pál a thébai pusztába menekült a keresztényüldözés elől, és egy holló által hozott fél kenyérrel táplálkozott. Halálakor két oroszlán ásta meg a sírját, a legenda elemei a rend címerében is megtalálhatóak. A kiállítás évszázadok emlékeit öleli fel, és kitér az egykori mindennapi életre, mezőgazdaságra, a lelki életre és a szentek kultuszára, az alkotó életre, a hanyatlásra és újjászületésre, a közösségre, valamint a pálosok anyagi és szellemi örökségére.

A kiállítás elkészültéről és a kulisszák mögötti egyéb információkról maga a kurátor mesél azon a találkozón, amely a XIII. század közepén alapított egyetlen olyan magyar rendről szól, amelyet a pápa a középkorban elismert, és amely ma is működik.

 

A kurátori tárlatvezetés magyar nyelven zajlik a marosvásárhelyi várban található múzeumépület emeletén, a Történeti és Régészeti Osztály székhelyén. A helyek száma korlátozott, előzetesen regisztrálni kell a pr@muzeulmures.ro emailcímen vagy a 0749.912.992-es telefonszámon. A belépés 12 lej felnőttek, 6 lej nyugdíjasok és 3 lej diákok számára.