ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO

  • Home
  • ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO
11 ian.

Muzeul Județean Mureș – Secția de Istorie, Muzeul Haáz Rezső și Muzeul Reformat din Ardeal vă prezintă o nouă expoziție temporară în clădirea muzeului din Cetatea Târgu Mureș. Vernisajul expoziției ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO. 400 de ani de existență a colegiilor reformate din Transilvania va avea loc luni, 29 ianuarie 2024, începând cu ora 17.00, la sediul Secției de Istorie din Cetatea Târgu Mureș.

Cel mai înalt nivel al educației reformate din Transilvania a fost reprezentat de colegiile întemeiate succesiv în cursul secolelor XVII–XIX. Primii pași spre înființarea învățământului superior au fost făcuți de principele Gabriel Bethlen, care a adus în fața Dietei din 1622 problema înființării unui colegiu. Acest demers a fost urmat de deschiderea primului colegiu reformat în Transilvania, la Alba Iulia. Expoziția temporară „ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO. 400 de ani de existență a colegiilor reformate din Transilvania” își propune să sintetizeze 4 secole de schimbări și procese derulate în istoria colegiilor, cu un accent special pe cultura transilvăneană de colecționare.

Colegiile reformate au devenit centre nu doar ale educației, ci și ale vieții științifice. Gama largă de obiecte care deserveau activităților desfășurate în cadrul școlilor fac ca aceste colecții din secolul al XIX-lea să fie cele mai variate fonduri muzeale din Transilvania. Deși pot fi considerate primele colecții publice, fondul lor a fost dispersat după naționalizarea din anul 1948. Ele au reprezentat pe de o parte baza muzeelor și bibliotecilor regionale nou înființate, în timp ce unele obiecte continuă să îmbogățească colecțiile scoase din uz ale diferitelor școli succesoare, iar altele rămân neidentificate.

Mijlocul secolului al XIX-lea marchează un punct de turnură în colecționismul transilvănean. Această sarcină fusese îndeplinită exclusiv de școli, dar muzeele înființate după căderea regimului comunist au preluat obligația de a colecta și conserva obiecte cu valoare istorică. De atunci, colecțiile școlare s-au concentrat exclusiv pe achiziția de materiale didactice auxiliare. Acesta este motivul pentru care am stabilit mijlocul secolului al XIX-lea ca fiind limita cronologică superioară a expoziției.

Expoziția prezintă structura, viața și colecțiile colegiilor reformate din Alba Iulia, Aiud, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Odorheiu Secuiesc, Orăștie. Expoziția temporară ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO poate fi vizitată până pe 31 august 2024, în clădirea Muzeului din Cetate, de marți până vineri, între orele 09.00 și 17.00, sâmbătă și duminică, între 10.00 și 14.00. Lunea este închis. Prețul biletului de intrare: 15 lei – adulți, 7 lei – pensionari și 3 lei – elevi și stundenți.

 

***

ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO

400 de ani de existență a colegiilor reformate din Transilvania

 

Expoziție temporară

Vernisaj: 29 ianuarie 2024, ora 17:00

Locație: Muzeul Județean Mureș, Secția de Istorie (Cetatea Târgu Mureș)

Perioada de desfășurare: 29 ianuarie 2024 – 31 august 2024

Curatori: Mária-Márta KOVÁCS, Hunor SZÁSZ și Iringó TAMÁS

 

Organizatori: Muzeul Județean Mureș, Muzeul Haáz Rezső și Muzeul Reformat din Ardeal

Finanțator: Consiliul Județean Mureș

Design și concept vizual: Hunor BARÓTI (Manierart)

Parteneri locali: Asociația Atrium Musei, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Crama Villa Vinèa, Primăria Municipiului Târgu Mureș

Parteneri media: AGERPRES, Erdély FM, Erdély TV, Evenimente muzeale.ro,  Invie Tradiția, Kultura.hu, Krónika.ro, Marosvásárhely Rádió Románia, Marosvásárhelyiek, Maszol.ro, Népújság, Punctul.ro, Rádió GaGa, Radio Târgu Mureș,  Székelyhon, TVR, Visit Mureș, Zi de Zi

Mai multe detalii legate de programele speciale, evenimentele culturale și activitățile de pedagogie muzeală desfășurate vor fi disponibile pe site-ul oficial al Muzeului Județean Mureș la Secția de Istorie: wwww.muzeulmures.ro.