Tárlatvezetés a Pittner Olivér kiállításban

  • Home
  • Tárlatvezetés a Pittner Olivér kiállításban
23 feb.
  1. február 28-án, kedden, a marosvásárhelyi Kultúrpalota második emeleti kiállítótereiben két tárlatvezetésre várjuk Önöket a Pittner Olivér (1911-1971) retrospektív kiállításon.

 

17:00-18:00 Tárlatvezetés Oniga Erika művészettörténésszel. Magyar nyelvű rendezvény.

18:00-19:00 Tárlatvezetés Cora Fodor művészettörténésszel. Román nyelvű rendezvény.

A rendezvényen múzeumi látogatójeggyel lehet részt venni. Jegyeket személyesen a Kultúrpalota jegypénztárában vagy online a www.muzeulmures.ro oldalon lehet vásárolni. Jegyárak: 25 lej (felnőttek), 12 lej (nyugdíjasok) és 6 lej (diákok, egyetemisták). Tájékoztatás és helyfoglalás: 0749.912.992 / pr@muzeulmures.ro.

 

A Maros Megyei Múzeum által a Kultúrpalota kiállítótereiben rendezett retrospektív kiállítás Pittner Olivér festőművész második egyéni tárlata az 1934-es nagybányai bemutatkozása után, mely mintegy 70 olajfestményt, pasztellképet és grafikát vonultat fel a családi archívumból származó levelek, dokumentumok és fényképek kíséretében. A kiállítás kurátora Szücs György művészettörténész, társkurátora dr. Salat Csaba műgyűjtő. A Maros Megyei Múzeum részéről a kiállítás koordinátora Oniga Erika művészettörténész.

 

Pittner Olivér (1911, Lupény – 1971, Marosvásárhely) ahhoz a nagybányai nemzedékhez tartozott, amely a két világháború közötti időszakban megújította a művésztelep szellemiségét. 1930-ban iratkozott be a nagybányai festőiskolába, de 1941 körül felhagyott a festészettel illegalista tevékenysége miatt, és csak egy évtizeddel később kezdte újra. Közben a marosvásárhelyi és nagyváradi színházak gazdasági igazgatójaként dolgozott, majd a pártból való eltávolítása és kizárása után különböző vállalatoknál tevékenykedett dekoratőrként. Az 1945 utáni társadalmi-politikai rendből kiábrándult és a kötelező szocialista realizmust elutasító Pittnert az 1960-as években Marosvásárhelyre települt fiatalok, különösen Balázs Imre és Nagy Pál barátsága és bátorítása támogatta az újrakezdésben. Nagybányát, Segesvárt és Nagyszebent ábrázoló városképei a kubizmusra emlékeztetnek: szigorúan, szinte geometrikus rendben elrendezett utcaképeket mutatnak. Ezzel szemben a Gyergyó környéki táj redukált és hullámzó felületei Barcsay Jenő tájképeire emlékeztetnek. Az évtized közepén kezdte el szimbolikus, olykor szürrealista ábrázolásainak sorozatát, amelyeken kiszáradt fák és kusza, összefonódott gyökerek képeit ábrázolja. E festmények egy részét évente bemutatta a helyi és megyei művészeti kiállításokon, majd 1970-ben a bukaresti Dalles teremben, más marosvásárhelyi művészek alkotásaival együtt.

A kiállítás 2023. április 30-ig látogatható a Kultúrpalota második emeleti kiállítóterében.