Társadalmak, közösségek és kulturális identitások. A közelmúlt kulturális, örökségvédelmi és muzeológiai eredményei

  • Home
  • Társadalmak, közösségek és kulturális identitások. A közelmúlt kulturális, örökségvédelmi és muzeológiai eredményei
23 nov.

A Maros Megyei Múzeum Néprajzi és Népművészeti Osztálya 2022. november 25–26-án rendezi meg a Társadalmak, közösségek és kulturális identitások. A közelmúlt kulturális, örökségvédelmi és muzeológiai eredményei című országos kollokviumot. A hivatalos megnyitóra 2022. november 25-én, pénteken 10:00 órakor kerül sor a Kultúrpalota Tükörtermében. A belépés ingyenes. A plenáris előadások programja a múzeum honlapján lesz elérhető.

 

A kulturális–tudományos rendezvény résztvevői különböző múzeumi központok, egyetemek, a Román Akadémia intézetei, a népi hagyományok megőrzésével foglalkozó központok és más kulturális intézmények szakemberei. Az előadások a néprajz, etnológia, folklór, antropológia, etnomuzikológia, muzeológia, történelem és teológia témakörökhöz kapcsolódnak, de lesznek műhelymunkák, valamint néprajzi dokumentumfilm-bemutatók is.

 

Mivel idén ünnepeltük a román uralkodók koronázásának századik évfordulóját, amely 1922. október 15-én Gyulafehérváron történt, a kollokvium szervezői külön panelt szenteltek olyan munkák, projektek és kiállítások bemutatásának, amelyek kiemelik a monarchia szerepét a román –  különösen vidéki – társadalom fejlődésében, valamint a kulturális örökség fejlesztésében és gyarapításában, beleértve a hagyományos népi kultúra támogatását.

 

A vendégeknek alkalmuk lesz megnézni a Maros Megyei Múzeum időszaki kiállításait is, különös tekintettel a Maros mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban című kiállításra, amely az első világháború, a Nagy Egyesülés és a román uralkodók koronázásának századik évfordulója alkalmából készült. A kiállításnak a Toldalagi Palotában székelő Néprajzi és Népművészeti Osztály ad otthont.

 

A 2022. november 3-án Budapesten megrendezett ünnepségen a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület különdíjjal jutalmazta a Maros mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban című kiállítást az egyedi vizuális koncepcióért, az első világháborúban közvetlenül vagy közvetve érintett katonák és civilek drámájának megjelenítésében felhasznált források szakszerűségéért és sokszínűségéért.

 

A kollokvium keretében kiosztják a Néprajzi Kulturális Érem kitüntető címet azoknak a szakembereknek, akik a Maros Megyei Múzeumban töltött szakmai pályafutásuk során különösen sokat tettek a néprajzi örökség kutatásáért, ismertetéséért és megőrzéséért. A nyilvános eseményre a Kultúrpalota Tükörtermében kerül sor 2022. november 25-én, pénteken 13.00 órakor.