În perioada 5-11 decembrie 2022, Laboratorul de Conservare Restaurare și Secția de Etnografie și Artă Populară din cadrul Muzeului Județean Mureș, organizează Workshopul național de restaurare lemn policrom. Fiind un atelier dedicat exclusiv specialiștilor, invităm publicul la evenimentul de deschidere a workshopului care va avea loc luni, 5 decembrie 2022, ora 14:30, în curtea interioară a Palatului Toldalagi, sediul Secției de Etnografie și Artă Populară a Muzeului situat în Piața Trandafirilor nr. 11.
La acest workshop sunt invitați specialiști de la muzee din țară, precum Muzeul Național de Artă al României din București și Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj Napoca. La acestea se alătură instituţii de învăţământ universitar de profil, precum Universitatea Națională „George Enescu” din Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design. Și nu în ultimul rând, la workshop vor participa specialiști de la firme de restaurare sau conexe domeniului, precum ART Statement S.R.L. și CTS –Sibiu.
Lucrările workshopului se vor axa pe investigarea și restaurarea unui set de obiecte din patrimoniul Secției de Etnografie și Artă Populară, în vederea obținerii unei mai bune documentări asupra compoziției și naturii artefactelor, ca și preambul științific, absolut necesar unui nivel profesionist, dar și pe lucrări practice concrete, constând în intervenții specifice de restaurare. Prin trăsăturile structurale, decorative și cromatice, piesele se înscriu în tipologia mobilierului pictat maghiar transilvănean, ele urmând să fie valorificate într-o expoziție viitoare.
Piesele care vor face subiectul lucrărilor workshopului sunt: două tăblii de pat din zona Vătava, un cuier blidar din Sovata, un dulap de colț cu măsuță datat 1895, un dulap de colț datat 1871, o laviță din zona Ciucului și un cuier – bildar etajeră din zona Târnavei Mici.
În vederea unei mai bune informări și a optimizării modului de operare cu unele dispozitive speciale, se vor face unele prezentări despre aparatura specifică domeniului, de către directorul firmei CTS – Sibiu, Cioconea Paul.