Piatra de temelie a Colegiului Reformat din Târgu Mureș

Deschiderea capsulei timpului din piatra de temelie a Colegiului Reformat din Târgu Mureș la secția Muzeul de Istorie și Arheologie din Cetatea Medievală

Luni, 22 noiembrie 2021, a avut loc deschiderea capsulei timpului din piatra de temelie a Colegiului Reformat din Târgu Mureș. Piatra de temelie a fost desoperită săptămâna trecută, în timpul lucrărilor de renovare solicitate de Eparhia Reformată din Ardeal, sub supravegherea arheologilor Muzeului Județean Mureș. Săpăturile au fost coordonate de Csók Zsolt, arheolog la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj.

 

Evenimentul are o importanță istorică și reprezintă o parte din rezultatele muncii de cercetare arheologică, de restaurare și conservare a Muzeului Județean Mureș, aflat într-un parteneriat activ în sectorul public-privat, extrem de important pentru întreaga comunitate.

 

La acest eveniment au participat Kató Béla, episcop la Eparhia Reformată din Ardeal; Brendus Réka, șef departament la Secretariatul de Stat pentru Politică Națională, Biroul Primului Ministru al Ungariei; Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș; Kovács Levente, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș; Portik Vilmos, viceprimarul Municipiului Târgu Mureș; Benedek Zsolt, directorul Colegiului Reformat; Mátéfi István, directorul Liceului Teoretic „Bolyai Farkas”; Csók Zsolt, arheolog la  Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și șeful săpăturilor arheologice efectuate la Colegiul Reformat; Ötvös Koppány Bulcsú, directorul Muzeului Județean Mureș.

 

După momentul de deschidere al evenimentului, echipa Laboratorului de Restaurare și Conservare de la Muzeul Județean Mureș a realizat procedura de deschidere a capsulei, identificarea obiectelor și stabilirea gradului de conservare. Oniga Erika, muzeograf la Secția de Artă a muzeului a completat din punct de vedere al istoriei artei informațiile capsulei timpului deschisă de echipa condusă de Raluca Dumitrescu și formată din Florin Strejac, specializat în restaurare piatră; Călin Pop, specializat în restaurare piele și hârtie și András Tihamér, specializat în restaurare metale.

 

În contextul actual al pandemiei de coronavirus și a spațiului limitat din interior, procedura de deschidere a capsulei timpului s-a efectuat în transmise live streaming din Secția Muzeul de Istorie și Arheologie din Cetatea Medievală.

 

Piatra de temelie are o dimensiune de aproximativ 100 x 80 x 60cm. Piatra confecționată din calcar de Viștea este realizată în stil Art Nouveau, dintr-un material extrem de folosit în regiunea noastră și care se află în acest moment într-o stare bună de conservare.

 

Obiectele din capsula timpului au fost inițial menționate în procesele verbale ale ședinței magistraților din 1908. Piatra a fost depusă într-un eveniment similar celui de astăzi, într-o zi de miercuri, 10 septembrie 1908, la care toți cei implicați în lucrări au fost menționați în planurile clădirii aflate în capsula de bronz. Planurile clădirii colegiului au fost realizate între 1906 și 1907 de către arhitectul Baumgarten Sándor. La 31 martie 1908, Consiliul Local a aprobat construcția, iar lucrările au fost finalizate la 3 august 1909.

 

Pe lângă aceste planuri de construcție au mai fost identificate: o mostră a ziarelor vremii și monede care atestă contextul istoric al evenimentului. Toate acestea urmează să fie documentate și restaurate de către echipa Laboratorului de Restaurare și Conservare de la Muzeul Județean Mureș. 

 

Până în momentul în care piatra de temelie și capsula timpului vor reintra în posesia Eparhiei Reformate din Ardeal și a Colegiului Reformat, obiectele descoperite vor fi expuse în Sala de la parter a Secției Muzeului de Istorie și Arheologie. Mini-expoziția „Piatra de temelie a Colegiului Reformat din Târgu Mureș” va putea fi vizitată până la finele anului 2021.