Joia Muzeală #1 – 13 ianuarie 2022, de la ora 17.00, vă invităm la Sediul Administrativ al Muzeului Județean Mureș (Etajul 3), în Laboratorul de Restaurare și Conservare Hârtie, pentru un eveniment muzeal unic intitulat „Capsula Timpului – Atelier demonstrativ de conservare hârtie.”
Intrarea este liberă.
Având în vedere contextul actual al restricțiilor datorate pandemiei, accesul la eveniment se va face doar pe bază de rezervare în prealabil la pr@muzeulmures.ro sau 0749912992, în limita locurilor disponibile (30% din capacitatea sălii).
Vor prezenta:
– Erika Oniga (în limba maghiară) muzeograf și istoric de artă, Secția de Artă, Muzeul Județean Mureș
– Călin Ovidiu Pop (în limba română) restaurator specializat pe piele și hârtie, Laboratorul de Restaurare și Conservare, Muzeul Județean Mureș
Ambii au făcut parte din echipa Muzeului Județean Mureș care a realizat procedura de deschidere a capsulei timpului din piatra de temelie a Colegiului Reformat din Târgu Mureș. Evenimentul a avut loc în data de 22 noiembrie 2021, la Secția de Istorie și Arheologie din Cetatea Târgu-Mureș.
Toate piesele depuse în capsula timpului (cilindrul de sticlă, introdus într-un cilindru de cupru) au fost păstrate intacte. Cel mai important dintre aceste obiecte este documentul depunerii pietrei de temelie, scris pe pergament. Textul acestuia a fost redactat de profesorul Samu Lakatos, iar desenul reprezentând noua clădire a colegiului a fost realizat de către profesorul de desen, Károly Gulyás. Documentul a fost semnat de conducătorii eparhiei, membrii magistraturii colegiului, toți muncitorii colegiului, ingineri, maiștri și antreprenor. Documentul a fost înfășurat în ziare locale și budapestane. Un număr de 11 ziare au fost depuse și păstrate pentru generațiile viitoare: Ellenőr, Székely Lapok și Székely Ellenzék din Târgu Mureș, un număr din august al revistei familiale Vasárnap, respectiv, numerele din 9 septembrie 1908 ale periodicelor budapestane Budapest, Budapesti Hirlap, Egyetértés, Pesti Hirlap, Az Ujság, Pesti Napló și Magyarország. Au mai fost depuse nouă bucăți de monede noi, câte una din fiecare „monedă de aur, cupru, nichel și argint aflată în circulație”. Pe lângă acestea, a mai fost inclus și Buletinul Colegiului din anul 1907/1908, obiect nemenționat în procesele verbale.
Restaurarea este redarea semnificației inițiale a unui obiect, dar cu păstrarea patinei timpului. În restaurare trebuie să păstrăm un echilibru între ceea ce exista la început și cum și-a pus timpul amprenta asupra obiectului, fără să intervenim subiectiv asupra lui. În cadrul Laboratorului de Conservare și Restaurare se efectuează lucrări complexe de conservare-restaurare pe suporturi variate: lemn policrom, ulei pe pânză, hârtie, ceramică, piatră, metal. Aceste lucrări reprezintă procesul laborios ce precede orice activitate de expunere sau valorificare a obiectelor de patrimoniu, starea lor optimă de conservare reprezentând o condiție principală în acest sens, având, de asemenea, implicații directe și asupra unei activități adecvate de păstrare și depozitare.