Joia muzeală #17

  • Home
  • Joia muzeală #17

2 iunie 2022 | 17:00 Cetatea Târgu Mureș

Cale spre Brâncuși – tălmăcită de sculptorul Dorel David Morar la Joia muzeală #17

 

Joia muzeală readuce în atenția publicului conferința specială dedicată lui Constantin Brâncuși – Cale spre Brâncuși, susținută de  sculptorul Dorel David Morar, muzeograf la Secția de Artă a muzeului.

Prelegerea „Cale spre Brâncuși” va avea loc de data aceasta joi, 2 iunie, ora 17:00, în Sala Multimedia din clădirea muzeului din Cetate, sediul Secției de Istorie și Arheologie. Intrarea este liberă.

În cadrul acestei conferințe se urmărește o prezentare a limbajului brâncușian, a alfabetului acestui limbaj, cu referire la opera artistului Constantin Brâncuși. Sculptorul Dorel David Morar propune o privire dintr-o altă perspectivă, cea din interiorul culturii române, de unde, date devenite clișeu se schimbă radical.

Chiar de la început, pot stârni, cel puțin curiozitatea, două afirmații:

– Brâncuși nu a adus noutăți în sculptura românească, ci a făcut saltul de la cultura minoră la cultura majoră, în cadrul aceleiași identități culturale.

– Țăranul român, înainte de poluare și de mutilare a mătcii sale stilistice, avea acces la limbajul lui Brâncuși; îl pricepea, și, în mod esențial, avea acces la opera lui. Îi era familiară. Acest lucru derivă din faptul că opera lui Brâncuși, ca și spiritualitatea țărănească, aparțin aceluiași fond de duh oriental.

Multe amănunte care vor da contur acestor afirmații se vor prezenta pe parcursul desfășurării prelegerii.

| Înapoi