A Marosvásárhelyi Református Kollégium alapköve 

  1. november 22-én, ma délután ünnepélyes keretek között felnyitották a Református Kollégium alapkövébe helyezett időkapszulát. Az alapkövet múlt héten, a felújítási munkálatok során találták meg, és az Erdélyi Református Egyházkerület kérésére a Maros Megyei Múzeum régészeinek felügyelete mellett kiemelték. A régészeti ásatás koordinátora Csók Zsolt, a kolozsvári Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum régésze volt.

A mai esemény történelmi jelentőségű. A helyi közösség életében fontos szerepet játszó, az állami és magán szektort összekovácsoló Maros Megyei Múzeum régészeti kutatásainak, restaurálási és konzerválási erőfeszítéseinek újabb eredménye.

Az eseményen Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke; Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője; Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke; Kovács Levente, a Maros Megyei Tanács alelnöke; Portik Vilmos, Marosvásárhely alpolgármestere; Benedek Zsolt, a Református Kollégium igazgatója; Mátéfi István, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója; Csók Zsolt, a kolozsvári Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum régésze és a Református Kollégiumban végzett régészeti ásatások vezetője; valamint Ötvös Koppány Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum igazgatója vett részt.

A megnyitó beszéd után a Maros Megyei Múzeum restaurátorai Raluca Dumitrescu vezetésével kinyitották a kapszulát, azonosították a tárgyakat és felmérték állapotukat. A munkálatban Florin Strejac kőrestaurátor; Călin Pop bőr- és papírrestaurátor, valamint András Tihamér fémrestaurátor vettek részt. Oniga Erika, a Múzeum Művészeti Osztályának muzeológusa történelmi adatokkal egészítette ki.

A járványügyi helyzetre való tekintettel az időkapszula kinyitását élőben közvetítettük a múzeum várbeli kiállítóteréből.

Az 1 méter hosszú, 80 cm széles és 60 cm magas alapkő magyarvistai fehér homokkőből készült szecessziós stílusban, és jó állapotban maradt fenn.

Az időkapszulába helyezett tárgyak lajstromát az elöljáróság 1908-as jegyzőkönyvébe foglalták. Az alapkő elhelyezésére egy maihoz hasonló eseményen került sor 1908. szeptember 10-én, egy szerdai napon. A bronz kapszulába helyezett alaprajzon az építkezésben részt vállaló minden személy aláírása is látható. Az épület terveit Baumgarten Sándor 1906-07-ben készítette el, az építkezést a helyi tanács 1908. március 31-én hagyta jóvá, és a munkálatok 1909. augusztus 3-án fejeződtek be.

Az alaprajz mellett a kapszulából egyebek között a korszak újságainak egy-egy példánya, valamint az esemény kontextusát igazoló pénzérmék kerültek elő. A Maros Megyei Múzeum restaurátorai dokumentálni és restaurálni fogják ezeket a tárgyakat.

A Marosvásárhelyi Református Kollégium alapköve című mini-kiállítás év végéig látogatható a múzeum várbéli időszaki kiállítások számára fenntartott termében, ezután pedig visszakerül az Erdélyi Református Egyházkerület és a Református Kollégium tulajdonába