MIKHÁZI ÍJÁSZOK

  • Home
  • MIKHÁZI ÍJÁSZOK

A Maros Megyei Múzeum a Milites Marisensis Egyesülettel és a Múzeum Barátai Egyesülettel közreműködve meghívja önöket a június 18-án, a Mikházi Régészeti Parkban, 11:00 és 17:00 óra között tartott aq római íjászat bemutató rendezvényére. Az esemény a június 17–19. között tartott Európai Régészet Napjai című programsorozat részét képezi.

Ön tudta, hogy Mikházán a római korban keleti íjászok állomásoztak? Miért éppen íjászok? Miért éppen keletiek? Miért éppen Mikházán? A kérdéseket az eseményen próbáljuk majd megválaszolni. A nap folyamán íjászversennyel, római katonai bemutatókkal, idegenvezetésekkel, időszaki kiállításokkal és múzeumpedagógiai tevekénységekkel várjuk a látogatókat.

 

***

A mikházi római kori tábor és település egyike a régió legjobban kutatott régészeti lelőhelyeinek. Az itt található erődítmény Dacia tartomány keleti határát védelmezte.

A lelőhelyről már a 18. századból vannak adatok, 2011 óta pedig a Maros Megyei Múzeum évente régészeti ásatásokat folytat a tábor és az azt kiszolgáló település területén. Minden év augusztusában Mikházán kerül megrendezésre a régió egyik legnagyobb kulturális eseménye, a Római Fesztivál, melyet a Római Limeskutató Központ szervez. Az év során tematikus rendezvényeknek is helyt ad a Mikházi Régészeti Park, melyeknek célja a lelőhely és az itt folyó kutatások eredményeinek népszerűsítése. 

 

***

A rendezvényen a helyszínen megvásárolt belépőjeggyel lehet résztvenni, ezek ára: 4 lei (felnőtt), 2 lei (nyugdíjas) és 1 lei (diák).

Az Európai Régészet Napjai programsorozat koordinátora a Nemzeti Örökség Intézete, míg Maros megyében a Maros Megyei Múzeumhoz tartozó Római Limeskutató Központ.

Facebook event: https://fb.me/e/eG8Cja4ci