Óriás cápafog a Maros Megyei Múzeum őslénytangyűjteményéből

  • Home
  • Hírek
  • Óriás cápafog a Maros Megyei Múzeum őslénytangyűjteményéből
09 nov

A Maros Megyei Múzeum Természettudományi Osztálya a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által megrendezett Múzeum neked! című kiállításon egy óriás cápafoggal vesz részt.

 

Mivel az óriás cápafogak rendkívül ritkák Romániában és Délkelet-Európában, a nagyközönség számára igazi csemege egy ilyen Otodus (Megaselachus) megalodon (AGASSIZ, 1835) fogának látványa.  A szóban forgó cápa az egykori tengerek “csúcsragadozója” volt. A megalodon szó ógörögül “nagy fog”-at jelent. A közönség megtudhatja, hogy több millió évvel ezelőtt a mai Erdély területét nagyrészt tenger borította, amelyben óriási, rémisztő külsejű tengeri “fenevadak” éltek.

Az Otodus megalodon egy kihalt óriáscápafaj. Testének hossza elérheti a 15–18 métert, de átlagosan 10,5 méter hosszú volt. Gyakorlatilag a legnagyobb mai heringcápaféle, a fehér cápa (Carcharodon carcharias) méretének háromszorosát is elérheti. Ez a cápa óriási volt a vele egyidőben élő bálnákhoz képest.

 

A kora miocén és a pliocén korok között élt, körülbelül 23 – 2,6 millió évvel ezelőtt.

 

Romániában az Otodus megalodon fosszíliái rendkívül ritkák. A középső miocén korú lerakódásokból (badeni: kb. 15,9–12,8 millió éves) származnak. Eddig a Fehér megyei Csáklya, a Kolozs megyei Berkes és a Hunyad megyei Felsőlapugy területén találtak példányokat. A Természettudományi Osztály gyűjteményében található fogat Szőcs úr adományozta 1958-ban, és valószínűleg Kolozsvár vidékéről származik. Ez a legnagyobb fog a Romániában találtak közül, és földtörténeti korát tekintve is a legrégebbi. A példány, amelyből a fog származik, körülbelül 11–12 méteres volt.

A szöveg szerzői:

Dr. Alexandru-Adrian Solomon muzeológus

Dr. Vlad A. Codrea egyetemi tanár, kutatásvezető

Daniela-Ramona Botoș osztályvezető

***

“A múzeum neked!” című kiállítást a Romániai Múzeumok Országos Hálózata rendezi meg 2022. november 9. és december 31. között a rendezvény partnerintézménye, a Román Parasztmúzeum Tancred Bănățeanu termében.

A kiállítás tartós kapcsolatot kíván kiépíteni a politikai, közigazgatási és alkotói környezettel és a közönséggel. A múzeumi gyűjteményekkel való ismerkedés és interakció egyedülálló és emlékezetes élményeket kínál, ugyanakkor felvillantja azok gazdasági, társadalmi, kulturális és oktatási értékét. A kiállítás egy lenyűgöző együttműködés eredménye, amelyben 26 különböző típusú és szakterületű múzeum vett részt, köztük a Maros Megyei Múzeum.

Ez a kiállítás a Romániai Múzeumok Nemzeti Hálózatának “Museums Meet Museums” című kulturális projektjének része, és a Nemzeti Kulturális Alap és a nagyszebeni Dr. Gheorghe Telea-Bologa Emlékközpont Egyesület anyagi támogatásával valósult meg.

A belsőépítészeti munkálatokat a Studio Zeppelin végezte.

 

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *