Palatul Culturii din Târgu Mureș nu e numai o lucrare reprezentativă a stilului Art Nouveau local și din Ungaria, ci constituie o valoare de nivel european în cadrul moștenirii arhitecturii acestui stil nou.

Proiectanții Palatului, arhitecții budapestani Marcell Komor și Dezső Jakab au fost membri ai vieții arhitecturale pulsând de viață de la cumpăna dintre veacuri. Au fost ridicate două clădiri proiectate de Biroul Komor și Jakab care şi astăzi definesc în mod decisiv identitatea orașului Târgu Mureș. Este vorba de Primărie (1905–1908) și de Palatul Culturii (1908–1913).

Programul iconografic și decorarea exterioară și interioară au fost înainte de toate rezultatul muncii membrilor Coloniei artistice de la Gödöllő (Körösfői-Kriesch Aladár, Nagy Sándor, Sidló Ferenc etc.).

Perla Palatului, Sala oglinzilor, este situată la etajul întâi. Cele douăsprezece vitralii de o valoare supremă au fost realizate în atelierul lui Róth Miksa în 1913 conform desenelor lui Toroczkai Wigand Ede și Nagy Sándor.

Sala de Concerte a Palatului Culturii dispune de 600 de locuri și are o acustică excepțională, fapt remercat de toți cei care au concertate aici. Sala este monumentală şi solemnă, înălţată pe cele trei etaje ale clădirii. Orga Rieger, așezată deasupra podiumului și inaugurată în anul 1913, evocă perfect și astăzi armonia romantică cu tonalitatea sa delicată.

Palatul Culturii găzduiește Filarmonica de Stat Tîrgu-Mureș, Biblioteca Județeană Mureș și Galeriile de Artă ale Muzeului Județean Mureș.

În circuitul turistic sunt incluse următoarele săli ale Palatului Culturii: Sala mare, Holul și scările, Sala Mică, Sala Oglinzilor, Sala Bernády, Sala Dandea, Sala Secession, Galeria Permanenetă de Artă Românească Modernă, Galeria Permanentă de Artă Clasică Maghiară, Galeria Ion Vlasiu și expozițiile temporare.

Program de vizitare

Orar de iarnă (1 septembrie – 30 aprilie):
Marți – Vineri: 9.00 – 16.00
Sâmbătă – Duminică: 9.00 – 14.30
Luni: închis
Casa de bilete se închide la ora 15.30, respectiv ora 14.00.

Orar de vară (1 mai – 31 august):
Marți – Vineri: 9.00 – 18.00
Sâmbătă – Duminică: 9.00 – 16.00
Luni: închis
Casa de bilete se închide la 17.30, respectiv 15.30.

Închis în zilele de sărbători legale.

Bilete de intrare

Standard: 25 lei
Reducere pentru elevi, studenți: 6 lei
Reducere pentru pensionari: 12 lei
Pentru persoanele cu dizabilități intrarea este gratuită.

Adresa

Palatul Culturii Târgu Mureş
Piața Victoriei nr. 1
540026 Târgu Mureş
+40 (0)265-267.629
http://palatul-culturii.ro/ro/