Intrarea este liberă.

Având în vedere contextul actual al restricțiilor datorate pandemiei, accesul la eveniment se va face doar pe bază de  rezervare în prealabil la pr@muzeulmures.ro, în limita locurilor disponibile (30% din capacitatea sălii).

sâmbătă, 15 ianuarie 2022 // ZIUA CULTURII NAȚIONALE

11:00-11:30 Eminescu. Omul deplin al culturii românești
Curtea Bibliotecii Județene Mureș
Palatul Culturii
Str. George Enescu, nr. 2

Lectură cu public, cu participarea scriitorilor Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Tg Mureș.

Credem că cel mai bun mod de a celebra nașterea lui Mihai Eminescu e să-i citim cu bucurie și curiozitate opera. Și cel mai potrivit fel de a marca Ziua Culturii Naționale este să fim prezenți la spectacolul-lectură ce reunește patru dintre cei mai iubiți scriitori târgumureșeni: Eugeniu Nistor, Iulian Boldea, Ioan Găbudean și Gheorghe Vintan


11:30-12:00 Hommage on Mihai Eminescu' s poetry
Sala Mică
Palatul Culturii (etajul II)
Str. George Enescu, nr. 2

Concert extraordinar susținut de Filarmonica de Stat Târgu Mureș

Din 2011, România marchează anual Ziua culturii naționale a României la 15 ianuarie, data nașterii poetului național Mihai Emihescu. Cu acest prilej managerul nou al Filarmonicii propune interpretarea unor lucrări celebre din creația muzicală românească într-un concert extraordinar coral și cameral dedicat Zilei culturii naționale a României, cu participarea Corului Mixt al Filarmonicii de Stat Târgu Mureș și a Cvartetului de coarde „Tiberius”. Programul concertului este compus din „perle” ale compozitorilor români: Marțian Negrea, Gheorghe Dima, Tudor Jarda, Vasile Cazan și Vasile Popovici pe versurile poeților Mihai Eminescu și George Coșbuc.

Capodoperele poeziei românești, pe care le vom asculta în interpretarea corului sunt: Păstorița, La mijloc de codru des, Rugăciune, Peste vârfuri, Sara pe deal.

În continuare Cvartetul de coarde Tiberius ne va oferi: Ciprian Porumbescu: Balada; Răzvan Metea: Bagatele; Imnul național al României


12:00-13:00 Capodopere grigoresciene
Galeria de Artă Românescă Modernă
Palatul Culturii (etajul III)
Str. George Enescu, nr. 2

Prelegere susținută de Cora Fodor, istoric de artă și  cercetător la Secția de Artă a Muzeului Județean Mureș

Șase capodopere semnate de marele maestru Nicolae Grigorescu sunt expuse pentru a fi prezentate și admirate în Galeria de Artă Românească Modernă din Târgu Mureș. Lucrările sunt celebre prin tematica abordată: de la portret, la peisaj și compoziții în aer liber. Acestea cuprind genuri în care a excelat Nicolae Grigorescu de-a lungul captivantei sale cariere. Șase capodopere, șase demonstrații de virtuozitate în pictură.


13:00-14:00 Trei parale – concert
Galeria de Artă Românescă Modernă
Palatul Culturii (etajul III)
Str. George Enescu, nr. 2

Muzică în muzeu

Trei parale grupează o formație de orăşeni atraşi de muzicile vechi specifice spaţiului carpatic, alăturând muzicilor tradiţionale româneşti şi pe cele ale altor popoare ce trăiesc aici (evrei, ţigani, etc.). Principalul responsabil de concepţia formaţiei este Florin Iordan (fluiere, cobză) etnomuzicolog la Muzeul Ţăranului Român. Alături de el îi regăsim pe Daniel Pop (voce, fluiere, caval, drâmbă, percuţie) care lucreză ca învăţător, Beatrice Iordan (cobză, voce), de formaţie actor păpuşar și Mihai Balabaş (vioară, contrabas), muzician liber profesionist.

În demersul de reconstituirea a acestui univers muzical, membrii grupului Trei parale se sprijină în primul rând pe transcripţiile de epocă pe care Anton Pann – psalt şi teoretician al muzicii bizantine – le-a adunat în câteva volume numite „Spitalul Amorului”.


11:00-14:00 Vreau să știu!  Amintește-ți să citești!
Biblioteca Copiilor
Palatul Culturii (intrarea din Piața Trandafirilor)
Str. George Enescu, nr. 2

Program prezentat de Biblioteca Județeană Mureș

Activități în Biblioteca Copiilor:
1) Cartea copilăriei mele – Ce citesc eu? Ce citea mama? Dar bunicul? – Biblioteca va pune la dispoziția cititorilor mai multe titluri reprezentative pentru cărțile citite de-a lungul timpului de diferite generații, care își vor împărtăși preferințele.
2) Povești din diafilme și vinil – ilustrarea poveștilor înainte de YouTube și alte aplicații
3) „Ei l-au cunoscut pe Eminescu"… informații inedite despre poetul și omul Eminescu din marturii ale contemporanilor și apropiaților săi
4) Vizionare de filme: biografii ale unor autori români și alte povești
5) Ateliere de lectură – autori români – lectură urmată de activități de recreare a personajelor, scenelor prin desen, lucru manual etc.
6) Jocuri de cultură generală
7) Realizare de semne de carte cu teme specifice culturii române


duminică, 16 ianuarie 2022

11:00-14:00 Mărturii ale trecutului
Secția de Arheologie și Istorie (sala etaj)
Cetatea Târgu-Mureș
Str. Avram Iancu, nr. 2

Ghidaj în expoziția temporară
„Mărturii ale trecutului. Textile din colecția etnografică a contesei Bethlen Anikó”

– program în limba maghiară –

Ghidajele vor fi susținute de Tatai Orsolya, muzeograf la Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș

Eveniment realizat în parteneriat cu Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești

Expoziția etnografică conține o parte din colecția de textile a contesei Bethlen Anikó și poate fi vizitată până la finele anului. Contesa Bethlen Anikó a fost o prietenă apropiată Muzeului Județean Mureș și o personalitate marcantă a orașului, în 2001 contesa a primit titulatura de Cetățean de Onoare al Orașului. Pasiunea definitorie a vieții sale de adult a fost colecționarea artefactelor vechi. Convingerea, conform căreia „valorile trecutului nu pot fi lăsate să se piardă”, deoarece ele sunt amintiri ale modului de viață al comunităților transilvănene”, „întruchipările, zăloage ale frumosului, care ne arată simțul estetic, gustul, forța economică a celor care le-au confecționat sau le-au comandat” a determinat-o să aducă permanent sacrificii de ordin economic în vederea achiziționării artefactelor.


luni, 17 ianuarie 2022

11:00-14:00 Cultura populară: Interioarele locuinţei tradiţionale
Secția de Etnografie și Artă Populară
Palatul Toldalagi (sălile de la parter)
Piața Trandafirilor, nr. 11

Ghidaj în expoziția temporară
„Interioarele locuinţei tradiţionale din Podişul Târnavelor”

Ghidajele vor fi susținute de Pop Laura, cercetător la Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș

Expoziţia temporară „Interioarele locuinţei tradiţionale din Podişul Târnavelor” se desfășurată pe trei secțiuni, în trei săli:
– Interior tradițional românesc din Boiu, zona Sighișoara
– Interior tradițional maghiar (secuiesc) din Avrămești, zona Cristur
– Interior săsesc din zona Sighișoara
Acestea, prin nucleele expoziţionale surprind structura compoziţională de organizare a interioarelor casei de paradă (de oaspeți, „de mândrit”), mobilierul pictat sau vopsit utilizat în trecut, obiectele decorative care cuprind textile de interior şi ceramică ornamentate cu motive tradiţionale diferite, obiecte de cult (icoane), fotografii de familie cu subiect etnografic, port popular, obiecte sau unelte de uz casnic sau gospodăresc, instalații, alte obiecte specifice.


13:00-13:30 Incursiune în răstimpuri culturale române
Palatului Culturii (parter)
Str. George Enescu, nr. 2

Vernisajul expoziție de reviste literare de ieri și de azi (de la 1845 până în prezent) susținut de Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș

Eveniment realizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană Mureș

Expoziție de reviste literare de ieri și de azi (de la 1845 până în prezent). Titluri precum: Foaie pentru minte, inimă și literatură, Dacia literară, Făt frumos, Convorbiri literare, Gândirea, Boabe de grâu, Lamura, Craiu nou, Tribuna, Steaua, Ramuri, Luceafărul, Adevărul literar și artistic, Ateneu, Apostrof, Contemporanul, Echinox, Familia, Gazeta literară, Literatorul, Orizont, Propășirea, Revista Fundațiilor regale, România literară, Sămănătorul, Suplimentul de cultură, Telegraful român, Vatra, Viața românească.

Documentele vor fi expuse în vitrine originale care găzduiesc cărți ale Bibliotecii Județene Mureș încă de la deschiderea sa în 1913


marți, 18 ianuarie 2022

11:00-14:00 Cultura populară: Târgurile mureşene şi lumea rurală
Secția de Etnografie și Artă Populară
Palatul Toldalagi (etajul I)
Piața Trandafirilor, nr. 11

Ghidaj în expoziția permanentă
„Târgurile mureşene şi lumea rurală”

– program în limba maghiară –

Ghidajele vor fi susținute de Tatai Orsolya, muzeograf la Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș

Expoziția „Târgurile mureșene și lumea rurală” prezintă lumea târgurilor anuale mureșene, de la începutul secolului XX până în zilele noastre, pornind de la târgurile de animale, de cereale, până la cele de mărfuri, cu jocurile și distracția tinerilor, punând în valoare o parte din colecția etnografică a muzeului.

12:00-13:00 Întâmplări hazlii din bâlci
Secția de Etnografie și Artă Populară
Palatul Toldalagi (sala din mijloc, etajul I)
Piața Trandafirilor, nr. 11

Spectacol de teatru pentru copii

– program în limba maghiară –

Eveniment realizat în parteneriat cu Teatrul pentru Copii și Tineret ARIEL

Spectacol recomandat tuturor spectatorilor peste 4 ani.
Interpretează: Bonczidai Dezső si Szabó Dániel
Dramaturgia, regia: Bonczidai Dezső
Acompaniament muzical: Szabó Dániel

Spectacolul este o comedie de bâlci exuberantă în care vitalitatea și vicleniile protagonistului aduc zâmbetul pe buzele spectatorilor mici și mari. Spectacolul de teatru de păpuși clasic, cu paravan și păpuși pe mână, prezintă trei întâmplări amuzante în care Miska înfruntă moartea și diavolul.
Asemenea altor eroi de spectacol de bâlci, Miska este ușor de îndrăgit, împreună cu defectele sale, și ne convinge că eroii vieții noasre suntem noi înșine. Jocul cu păpușile al lui Bonczidai Dezső este acompaniat pe scenă de instrumentele muzicale populare ale lui Szabó Dániel, care în același timp asigură participarea interactivă a publicului la joc.


miercuri, 19 ianuarie 2022

11:00-14:00 Cultura populară: Târgurile mureşene şi lumea rurală
Secția de Etnografie și Artă Populară
Palatul Toldalagi (etajul I)
Piața Trandafirilor, nr. 11

Ghidaj în expoziția permanentă
„Târgurile mureşene şi lumea rurală”

Ghidajele vor fi susținute de Pop Laura, cercetător la Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș

Expoziţia a fost realizată în 2013, în cadrul proiectului cultural Târgurile tradiţionale – locuri de schimburi comerciale şi culturale, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Ideea de bază a expoziţiei este schimbul comercial dar și dialogul cultural, târgul fiind spațiul de tranzacţionare al unor mărfuri dar şi al unor bunuri culturale.
Legătura dintre lumea satului şi lumea oraşului, ca şi comunicarea dintre zonele învecinate prin intermediul târgurilor este sugerată prin mărfurile vândute la târg. Varietatea costumelor ilustrează multiculturalitatea zonei, dar şi interferenţele subtile din viaţa cotidiană.
În cele 3 săli expoziționale sunt prezentate târgurile anuale, târgurile de țară din zonele mureșene, începând din perioada interbelică până astăzi. Prima sală este dedicată principalelor mărfuri vândute la târgurile anuale: vite, cereale şi mărfuri, iar sala a doua bazarului şi distracţiei la târg, însoțite de mărturii vizuale din piețele orașului și județului Mureș din prima jumătate a secolului al XX-lea.


12:00-13:00 Pupăza din tei
Secția de Etnografie și Artă Populară
Palatul Toldalagi (etajul I)
Piața Trandafirilor, nr. 11

Spectacol-lectură

Eveniment realizat în parteneriat cu Teatrul pentru Copii și Tineret ARIEL

Distibuţia: Andreea Ajtai, Emilia Banciu, Claudiu Banciu, Andi Brânduş,
Regia: Oana Leahu
Ion Creangă este considerat un genial creator de poveşti în stil popular. Povestirile din « Amintiri din copilărie » îl au ca protagonist pe Nică, simbolul copilului neastâmpărat, stapânit de o stare de veselie si fericire continua, Copilul universal, poznaş şi jucăuş.
„Pupăza din tei” e una din frumoasele povestiri ale acestui volum, în care personajul principal, Nică încearcă să scape de pupăză, nemulţumit că aceasta îl trezea în fiecare dimineată.


joi, 20 ianuarie 2022

11:00-14:00 Mureșeni în tranșee
Secția de Etnografie și Artă Populară
Palatul Toldalagi
Piața Trandafirilor, nr. 11

Ghidaje în expoziția temporară „Mureșeni în tranșeele Marelui Război”

– program în limba maghiară –

Ghidajele vor fi susținute de Tamás SÁRÁNDI, muzeograf la Secția de Istorie a muzeului

Dacă îi cerem unui trecător obișnuit să numească un cuvânt care îi vine în minte atunci când se gândește la Primul Război Mondial, este foarte probabil ca majoritatea să numească tranșeele. Din acest motiv, am așezat în centrul expoziției această soluție emblematică de război devenită simbol. Trăiți experiența militarilor din Primul Război Mondial pe parcursul turului ghidat, organizat cu ocazia evenimentului „Târgul de Cultură 2022”. Puteți afla de asemenea ce înseamnă o zi fără carne și cine l-a încoronat pe Ferdinand rege al României Mari.


12:00-13:00 Interferențe la muzeu.
Secția de Etnografie și Artă Populară
Palatul Toldalagi (etajul I)
Piața Trandafirilor, nr. 11

Atelier de creative writing cu poetul André Ferenc și criticul literar Codău Annamária

– program în limba maghiară –

Eveniment realizat în parteneriat cu Revista Látó

Există muzee care ne ajută să ne imaginăm trecutul. Există scrieri care ne ajută să ne imaginăm lucruri care nu au existat niciodată. Dacă le combinăm, poate ajungem să creem o părticică din viitor. Exercițiile propuse în cadrul acestui atelier de scriere creativă pornesc de la expozițiile și spațiile secției de Etnografie a Muzeului Județean Mureș, încurajându-ne să ne dezvoltăm – prin metode mai serioase și mai neserioase – imaginația și abilitățile de persuasiune, eficiența în comunicarea scrisă și ocolirea în mod creativ a limitelor.


vineri, 21 ianuarie 2022

11:00-14:00 Mureșeni în tranșee
Secția de Etnografie și Artă Populară
Palatul Toldalagi
Piața Trandafirilor, nr. 11

Ghidaje în expoziția temporarăMureșeni în tranșeele Marelui Război”

Ghidajele vor fi susținute de Dorel MARC, cercetător la Secția de Etnografie și Artă Populară a muzeului

Expoziția „Mureșeni în tranșeele Marelui Război” prezintă publicului atmosfera vieții cotidiene specifică frontului dar și spatelui frontului, realizând o incursiune în ceea ce denumim cultura memoriei războilui. Totodată, ilustrează contribuția, participarea mureșenilor la înfăptuirea unirii Transilvaniei cu România și încoronarea suveranilor români, a regelui Ferdinand și reginei Maria.


12:00-13:00 De la epistolele din trecut, la SMS -ul de astăzi
Secția de Etnografie și Artă Populară
Palatul Toldalagi
Piața Trandafirilor, nr. 11

Atelier de corespondenţă

Atelier coordonat de Livia MARC, muzeograf la Secția de Etnografie și Artă Populară a muzeului

Atelierul de corespondenţă ”De la epistolele din trecut, la SMS -ul de astăzi” provoacă participanții la lectura scrisorilor din vremea războiului, familiarizarea lor cu stilul, formulările și conținutul acestora, apoi îi va determina să participe ei înșiși la redactare unor conținuturi imaginare legate de atmosfera războiului, transpunerea în situația înrolaților și corespondența acestora cu familia. Deasemenea, vor fi provocaţi in a redacta aceste scrisori prin mesaje virtuale, cu ajutorul telefoanelor mobile.


sâmbătă, 22 ianuarie 2022 // ZIUA CULTURII MAGHIARE

11:00-12:00 Statui cu aripi. Muzeul și literatura.
Sala Mică
Palatul Culturii (etajul II)
Str. George Enescu, nr. 2

Demény Péter în dialog cu Markó Béla

– program în limba maghiară –

Eveniment realizat în parteneriat cu Revista Látó și Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Târgu-Mureș

Într-o operă bogată este loc pentru toate. Markó Béla, de-a lungul carierei sale, s-a străduit să fie atât poet, cât și analist literar. Sonetele despre poeții maghiari, volumul „Să citim împreună” și numeroasele sale manifestări artistice indică această aspirație – lectura din clasici și înțelegerea lor profundă din perspectiva contemporanului.  Tema   dialogului își propune să răspundă la întrebări precum: cum putem vorbi despre clasicii care au ajuns în manuale și să-i înțelegem, cum putem adapta mesajele din trecut într-o manieră actuală? Markó Béla a fost autor de  manuale și a rămas un cititor pasionat de literatură. Dorința lui este aceea de a ne raporta la marii clasici, invitându-ne să-i descifrăm, și să nu-i punem în vitrină.


12:00-12:30 Hommage on Kölcsey Ferenc's poetry – 1823
Sala Mică
Palatul Culturii (etajul II)
Str. George Enescu, nr. 2

Concert extraordinar susținut de Filarmonica de Stat Târgu Mureș

Ziua Culturii Naționale Maghiare este marcată din anul 1989 la data de 22 ianuarie, ziua în care poetul maghiar Ferenc Kölcsey în anul 1823 a definitivat textul imnului național.
Concert extraordinar coral și cameral dedicat Zilei culturii naționale maghiare, cu participarea Corului Mixt al Filarmonicii de Stat Târgu Mureș și a Cvartetului de coarde „Tiberius”. Programul concertului este compus din „perle” ale compozitorilor maghiari: Kodály Zoltán, Erkel Ferenc, Csíky Boldizsár si Birtalan József, pe versurile poeților Balassi Bálint, Kölcsey Ferenc și Petőfi Sándor.
Se vor interpreta următoarele lucrări: Szép könyörgés, Himnusz, 80. Zsoltár, A magyar nemzet, Félre tőlem, búbánat.
Programul Cvartetului de coarde Tiberius: Csiky Boldizsár: Piccola suite; Liszt Ferenc: Rapszodia nr. 14; Bartók Béla: Este a székelyeknél.


12:30-13:00 Periodice literare și culturale din secolul al XIX. lea
Palatul Culturii (parter)
Str. George Enescu, nr. 2

Finisajul expoziție de reviste literare de ieri și de azi (de la 1845 până în prezent) susținută de Agyagási Hajnal, șef serviciu Comunicarea Colecțiilor

– program în limba maghiară –

Eveniment realizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană Mureș

Din colecția de periodice a Bibliotecii Județene Mureș:
Aurora, hazai almanach, redactat de Kisfaludy Károly (1822-1837), Honderű (1843-1848), revistă săptămânală a lui Petrichevich Horváth Lázár, Athenaeum (1837-1843), revistă literară și științifică redactată de Toldy Ferencz, Vörösmarty Mihály și Bajza József, Hölgyfutár reviste literare: cea din Budapesta redactată de Nagy Ignác în perioada 1849-1864 și cea din Cluj redactată de K. Papp Miklós apărută între anii 1876-1878,
Üstökös (1858-1918), revista săptămânală redactată de Jókai Mór.

Documentele vor fi expuse în vitrine originale care găzduiesc cărți ale Bibliotecii Județene Mureș încă de la deschiderea sa în 1913.


11:30-14:00 Vreau să știu!  Amintește-ți să citești!
Biblioteca copiilor
Palatul Culturii (intrarea din Piața Trandafirilor)
Str. George Enecu, nr. 2

Activități interactive

– program în limba maghiară –

Eveniment realizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană Mureș

Activități în Biblioteca Copiilor:

Biblioteca oferă cititorilor o culegere de titluri reprezentative pentru lectura diferitelor generații.
Diafilme și vinil – ilustrarea poveștilor înainte de YouTube 
„Cunoașteți-mă"…în memoria lui Sándor Petőfi
Atelier de lectură: autori maghiari – lectură urmată de activități de recreare a personajelor, scenelor prin desen, lucru manual 
Jocuri de cultură generală

Realizare de semne de carte cu teme specifice culturii maghiare


Accesul publicului la eveniment

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Pe toată durata evenimentelor purtarea măștii este obligatorie.