A Maros Megyei Múzeum szeretettel meghívja a Tonitza. A gyermekkor képei című kiállítás megnyitójára 2019. március 1-én, pénteken, 18 órától a marosvásárhelyi Kultúrpalotába.
Nicolae Tonitza (1886–1940) Gyerekszoba című festményének a Maros Megyei Múzeum általi megvásárlása a legmegfelelőbb alkalmat szolgáltatta arra, hogy a szakma felkutassa a gyerek és a gyerekkor tematikáját Tonitza művészetében és írásaiban, valamint kortársai –  Ștefan Dimitrescu, Ion-Theodorescu Sion, Nicolae Vermont, Camil Ressu, Dimitrie Paciurea, Nagy István – alkotásaiban. A kiállítás bemutatja a Maros Megyei Múzeum gyűjteményének a témához kapcsolódó festményeit, valamint az ország néhány múzeuma, intézménye és magángyűjtője által nagylelkűen kölcsönzött jelentős munkáit. A téma széleskörű megismerése érdekében, a vizuális művészetek mellett, a kiállítás a gyermekvilág egész palettáját elénk tárja – történelmi, szociológiai, pedagógiai és antropológiai megközelítésben. A festményeken, szobrokon és grafikákon kívül a két világháború közötti időszak, vidéki és városi környezetből származó gyermekeinek öltözéke, játékai és iskolai eszközei kerülnek kiállításra. Ezen kívül archív iratok, fényképek, kéziratok, korabeli újságcikkek, Tonitza által illusztrált kiadványok, a gyermeki élettel kapcsolatos korabeli könyvek és folyóiratok, valamint a művészt idéző hanganyagok tarkítják a tárlatot.
Az utolsó teremben található interaktív műhelyben a kockák, kirakósok, babák, kifestők, hangos mesék, Tonitza műveinek minőségi másolatai társaságában mutatják be és hozzák közelebb az alkotó világát, mágikus kapcsolatát a gyermekek univerzumával. E tevékenységeket 4–10 év közötti gyerekeknek ajánljuk.
A kiállítás kurátorai
Ioana Vlasiu, Ioan Șulea, Cora Fodor, Dorel David Morar
Partnerek
Barlád: Vasile Pârvan Múzeum; Brassó: Néprajzi Múzeum; Bukarest: Románia Nemzeti Művészeti Múzeuma, Bukarest Municípium Múzeuma, Román Akadémia Könyvtára, George Oprescu Művészettörténeti Intézet, A Román Paraszt Múzeuma; Konstanca: Művészeti Múzeum; Craiova: Művészeti Múzeum; Nagyszeben: Brukenthal Múzeum; Ploiești: Művészeti Múzeum
Magángyűjtemények: Artmark Galéria, Liviu Cojoc, Lucian Pop, Marian Spătariu.