Új mezozoikumi emlőst fedeztek fel Hátszegben

  • Home
  • Kutatás
  • Új mezozoikumi emlőst fedeztek fel Hátszegben
06 okt

A tudomány számára új fajt, egy késő mezozoikumból (Kréta vége) származó primitív emlőst írtak le egy román-belga kutatócsoport tagjai: Vlad Codrea és Alexandru Solomon a Babeș-Bolyai Tudományegyetem valamint a Maros Megyei Múzeum részéről, továbbá Thierry Smith és Ghéreint Devillet a Brüsszel-i Királyi Természettudományi Intézet Belgiumból, az elsőként megemlített szerző korábbi felfedezése alapján.

 

A felfedezést a tekintélyes Journal of Mammalian Evolution című folyóiratban tették közzé, és egy alsó premolárishoz kapcsolódó koponyatöredékre, valamint egy másik egyedtől származó állkapocstöredékre alapozták. A koponyatöredéket és a hozzá tartozó fogakat, valamint az állkapocs töredéket a Hunyad megyei Nalácvádban fedezték fel, mintegy 70 millió évesre becsült kőzetekben, amelyek egy szigetszerű terület, az úgynevezett „Hátszeg-sziget” lehetséges létezését bizonyítják.

 

A Kogaionon radulescui a kogaionidák csoportjába tartozó, a fajnévnek megfelelően Constantin Rădulescu néhai paleontológusnak, az Emil Racoviță Barlangkutató Intézet egykori igazgatójának szentelt, sokszőrű emlősfaj. Ilyen emlősöket, de más fajokat is leírtak Hátszegről és más romániai területekről, például a délnyugat-erdélyi medencéből vagy Ruszka-havasból. Ezen állatok morfológiai jellemzőinek elemzése lehetővé tette a paleontológusok számára annak bizonyítását, hogy a 2018-ban Litovoi tholocephalos néven jelentett taxon a Hátszeg-medencei Pujból nem más, mint a korábban, ugyanarról a lelőhelyről évekkel ezelőtt Barbatodon transylvanicus néven leírt példány szinonimája. Mivel a Litovoi faj (amelyet a 2018-as tanulmány szerzői „kisagyú” állatként jellemeztek) a középkorban az északi Olténia és Hátszeg vidékét uraló fejedelemnek volt szentelve, elmondhatjuk, hogy a most megjelent új közleménnyel a második „halálának”, ugymond a zoológiai elnevezések közötti „megszünésnek” lehetünk tanúi.

Az új felfedezés bemutatja az ősi hátszegi faunák sokféleségét, és tisztázza a több millió évvel ezelőtti emlősök rendszerezését, valamint segít megérteni az ősi élőhelyeket és az azokat benépesítő faunákat. Továbbá, eme új taxon is kiegészíti a Vlad Codrea professzor által vezetett kutatócsoport nemrégi felfedezéseinek sorozatát.

 

Szerzők:

Prof. Vlad Aurel CODREA, PhD, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem professzora és a Maros Megyei Múzeum Természettudományi Osztályának docense. Elérhetőségek: 0744 700 438

Dr.Alexandru-Adrian SOLOMON – 1A muzeográfus a Természettudományi Osztályon. Elérhetőségek: 0752 407 758

Fordítás: SZÁSZ Andrea

 

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *